У МЗС розвінчали головні міфи щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам

У Міністерстві закордонних справ розвінчали шість міфів, пов’язаних із тимчасовим призупиненням надання консульських послуг для чоловіків за кордоном. Наголошують, що рішення конституційне та не порушує міжнародних конвенцій.

Про це йдеться на сайті МЗС.

Міф 1: чоловіків позбавили доступу до консульських послуг

У зовнішньополітичному відомстві наголосили: рішення лише тимчасово призупиняє прийом нових заяв від чоловіків призовного віку.

Після «технічної паузи» приймання заяв продовжиться, і чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані у ТЦК, матимуть можливість подати заяви на отримання консульських послуг.

Як пояснили у МЗС, ця «технічна пауза» потрібна, щоб допрацювати механізми військово-облікової роботи для врахування норм нового закону про мобілізацію.

Міф 2: тепер чоловіки позбавлені консульської опіки

Рішення у жодний спосіб не стосується надання екстреної консульської допомоги громадянам України в разі надзвичайних ситуацій, як-от ДТП, затримання, стихійні лиха тощо, підкреслили в МЗС.

Тож у надзвичайних випадках консульські працівники нададуть необхідну консульську допомогу всім громадянам України — жінкам і чоловікам будь-якого віку та безвідносно до їхнього статусу щодо військової служби чи інших особливостей.

Міф 3: рішення неконституційне

Можна зустріти думку, що пауза в прийманні нових заяв від чоловіків призовного віку є неконституційною, оскільки закон про мобілізацію ще не набрав чинності.

Проте в МЗС пояснили, що йдеться не про припинення надання послуг як таких, а лише про тимчасове призупинення приймання нових заяв на отримання консульських послуг. 

Таке рішення було вимушеним, оскільки строк їхнього розгляду може перевищувати термін вступу в дію нового законодавства, додали у відомстві.

Міф 4: зупинився розгляд старих заяв

В МЗС наголосили, що це неправда, адже всі заяви на отримання консульських послуг, подані до 23 квітня 2024 року, розглядаються та опрацьовуються консульськими установами в повному обсязі. Зокрема, будуть розглянуті подані до цієї дати заяви на оформлення закордонного паспорта.

Міф 5: рішення несправедливе

Дехто вважає, що рішення несправедливе щодо низки випадків, коли чоловіки мобілізаційного віку перебувають за кордоном або на законних підставах, або виїхали вимушено та не втікали від свого обов’язку захищати Батьківщину.

Однак МЗС пояснило, що після вступу в дію нових механізмів, кожен чоловік призовного віку, який тимчасово перебуває за кордоном, матиме можливість уточнити свої облікові дані, зокрема дистанційно через електронний кабінет. Якщо чоловік уточнив свої дані та має правові підстави на отримання консульських послуг, він матиме таку можливість. 

Це рівні умови та ставлення держави до чоловіків в Україні та за кордоном, наголосили у відомстві.

Міф 6: рішення порушує міжнародні конвенції

МЗС заперечило це, адже про жодне порушення прав людини не може йтися, коли держава оновлює та уточнює своє законодавство, що іноді потребує внесення змін до порядку функціонування закордонних дипломатичних установ і надання консульських послуг.

Нагадаємо, що у деяких українських консульствах перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснив, що так виконують законодавство України щодо мобілізації.

Share this post

scroll to top