Як заощадити на шампанському: корисні поради та лайфгаки

Ціна на тихі вина зростає з плином часу. Шампанське, що народжується в однойменному французькому регіоні, рідко призначене для витримування впродовж років. Ігристий напій найкраще вживати молодим, щоб насолодитися свіжим фруктовим ароматом і пікантним смаком. Виняток — вінтажна продукція, яка становить 5–8% загального асортименту.

Якщо прагнете заощадити на купівлі алкоголю, замовляйте шампанське оптом — шукайте таку опцію в інтернет-магазинах. Додатково відстежуйте акції, особливо напередодні свят. Не забудьте доєднатися до програми лояльності, якщо зазвичай купуєте шампанське в одному місці.

Як формується ціна на шампанське

На вартість пляшки ігристого напою впливають:

  1. Торговельна марка. Продукція культових виробників завжди коштує дорожче, ніж маловідомих сімейних компаній. Йдеться про Billecart Salmon, Dom Perignon, Deutz, Krug, Louis Roederer, Moet et Chandon, Veuve Clicquot. Як і якісний дизайнерський одяг, шампанське вищого класу може коштувати дорожче. Хороший приклад — бренди, пов’язані з LVMH. Вони пропонують не лише збалансовану смако-ароматичну композицію, а й престиж.
  2. Метод виготовлення. Бюджетні ігристі вина виготовляють за технологією «Шарма-Мартінотті». Шампанське народжується внаслідок використання традиційного методу, який має назву «Шампенуаз». Це означає, що вторинна ферментація відбувається в закоркованих пляшках, а не в металевих резервуарах. Це складний і довгий процес, який дає змогу створити насичену смако-ароматичну композицію. Дешевший варіант — шампанське Cremant, що виготовляється за межами Шампані.
  3. Крю. Ще однією змінною вважають регіон, у якому вирощують виноград. Нерідко на пляшках з’являються позначки «Гран Крю» та «Прем’єр Крю» — вони вказують на особливості теруару. Наприклад, у Grand Cru народжується найкраще шампанське. Його випускають лімітованими партіями, що впливає на кінцеву ціну.
  4. Унікальність. Вінтажний ігристий напій, тобто виготовлений з урожаю одного року, зростає в ціні. Таку продукцію вважають колекційною. Її кількість на ринку обмежена. Тож, якщо замовляєте ігристий напій для романтичної вечері або відпочинку біля басейну з друзями, зупиніться на продукції NV. Така позначка вказує, що це не вінтаж. Інколи шампанське виготовляють для певної події, що також підвищує цінність продукту. Наприклад, лімітовану серію ігристого напою випустили для королівського весілля принцеси Діани.
  5. Склад. Зважайте на сорт винограду. Наприклад, шампанське, виготовлене зі 100% «шардоне», коштуватиме дорожче, ніж купаж із додаванням «піно нуар» або «піно меньє».

На ціну шампанського також впливають дизайн пляшки, витрати на розповсюдження та доставлення, можливості масового виготовлення. Обов’язково скуштуйте ігристі вина на кшталт Prosecco та Cava. Вони виготовлені за методом «Шарма-Мартінотті», що знижує вартість, однак на смак нагадують шампанське.

Share this post

scroll to top