За три місяці російська мова має зникнути з ефірів українських програм

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що вже через три місяці, 17 липня, набере чинності пункт закону про медіа, який посилює вимоги щодо використання державної мови в ефірах українськомовних програм

Про це він написав у Facebook. Йдеться про пункт 6 частини 8 статті 40 Закону “Про медіа”.

Омбудсман зазначає, що у програмах допускається використання інших мов без дублювання або озвучення лише у сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах іншими мовами.

“А усі виступи, інтерв’ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською”, – пояснив Кремінь.

За його словами, це сприятиме припиненню в телевізійних та радіоефірах режиму українсько-російської двомовності, який, за визначенням Конституційного суду України, не відповідає конституційному статусові української мови як єдиної державної та є порушенням права громадян на отримання інформації та послуг державною мовою.

“Сьогодні в телеефірах загальнонаціональних телевізійних каналів практикується українсько-російська двомовність, за якої учасники застосовують російську мову без перекладу, озвучення чи субтитрування державною мовою. З 17 липня така практика буде припинена. Української стане більше!”, – наголосив уповноважений із захисту державної мови.

  • Нагадаємо, з 1 січня 2024 року телеканали, які мають ліцензію на загальнодержавне мовлення, повинні транслювати програми державною мовою, зокрема і фільми, не менше, ніж 90% загального часу етеру між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top