Набори інструментів для найбільш типових операцій

Сучасна медицина дозволяє виконувати широкий спектр операцій, спрямованих на порятунок життя або відновлення функціональних можливостей. Для досягнення максимально результату від оперативного втручання розроблено величезну номенклатуру інструменту. При цьому є обладнання загального та спеціального призначення, яке дозволяє виконувати конкретні завдання.

Наприклад, хірургічні ножиці в Медтехніці представлені в широкому асортименті: гострокінцеві, тупокінцеві, гостротупокінцеві, Валькера, Ріхтера, Купера, Шумахера та багато інших. Така тенденція стосується кожного інструменту, який використовує хірург у своїй роботі. За рахунок цього є вузькоспеціалізовані набори для виконання чітких дій.

Основні хірургічні набори

Комплекти створені спеціально для швидкого підбору необхідних інструментів, які будуть потрібні для виконання певної операції. Для наочності потрібно ознайомитися з найпопулярнішими хірургічними наборами та їх комплектацією:

  1. Загальний. Може включати великий асортимент пристроїв, серед яких варто виділити цапки, пінцети, скальпелі, дисектор, затискачі, ножиці, гачки, зонди, голки і т.д. Кожна позиція може бути представлена різними модифікаціями.
  2.  Для обробки ран. У набір входять кровоспинні затискачі, гачки Фарабефа, голкотримачі, ножиці, скальпелі, цапки, корнцанги та зонди.
  3. Для трепанації. Вузьконаправлений набір, що складається з долота, молотка, вигнутого та прямого распаторів. Є коловорот з різними фрезами, мозковий шпатель та кусачки Дальгрена.
  4. Для трахеостомії. Обов’язково включені різнокаліберні трахеостомічні трубки, затискачі Кохера, черевисті скальпелі, гачки Лангенбека та Фарабефа. Додані тупі та гострі ножиці, анатомічні пінцети, катетери та розширювачі та кишкові голки.
  5. Для грижосічення. Входять кишкові жоми прямі, зігнуті, розчавлювальні, еластичні, а також голки та розширювачі.
  6. Для резекції шлунка. жоми Пайра, затискачі Микулича, черевні дзеркала та кишкові голки.
  7. Для операцій лікування геморою. Гачки Лангенбека, ректальне дзеркало та гемороїдальні затискачі.
  8. Для ампутації кінцівки. Набір складається з ампутаційного ножа, распатора, ретрактора, гумового джгута, дугової пилки, кусачок Листона, щипців для фіксації та тризубих гачків.

Для кожного набору визначені базові інструменти, які мають бути на операційному столі, але крім цього застосовуються інші стандартні пристрої.

На що звернути увагу при виборі хірургічного набору

Вибір правильного інструменту для операційної системи є ключовим аспектом успішного хірургічного втручання. Незважаючи на різноманітність доступних варіантів на ринку, хірургам важливо орієнтуватися на певні критерії:

  1. Якість. Перед придбанням хірургічного інструменту необхідно переконатись, що він сертифікований та відповідає всім нормам. Це гарантує надійність та безпеку під час застосування.
  2. Матеріали. Вихідна сировина, що використовується при виробництві хірургічних інструментів, відіграє важливу роль у їх якості та довговічності. Пріоритетною є нержавіюча сталь, яка відрізняється високою міцністю, довговічністю та стійкістю до корозії.
  3. Тип інструменту. Завжди обладнання слід вибирати відповідно до конкретної хірургічної процедури. Розуміння вимог операції, типу тканин та розмірів розрізу допомагає підібрати відповідний інструмент та уникнути помилок під час оперативного втручання.
  4. Ергономіка. Всі пристрої для проведення операцій повинні бути зручними у використанні. Це допомагає знизити втому хірурга та підвищити точність усіх рухів.

Дані рекомендації дозволять укомплектувати операційну необхідним інструментом високої якості. При цьому варто підготувати набори до виконання конкретних хірургічних маніпуляцій, оскільки від цього може залежати життя пацієнта.

Share this post

scroll to top