Польща розглядає розширення ембарго на українську продукцію

Окрім зерна, у Варшаві допускають, що доведеться розширити ембарго й на інші групи українських продуктів.

Про це сказав польський прем’єр Дональд Туск після зустрічі у форматі Вишеградської четвірки в Празі, передає Радіо Свобода.

Польща продовжує ембарго на імпорт українського зерна, але не виключено, і ми розмовляємо про це також із українською стороною, що потрібне буде розширення ембарго також на іншу продукцію, якщо ЄС не знайде кращі способи більш ефективного захисту європейського і польського ринку”, – заявив Туск.

“Хотів би дуже чітко підкреслити, що кордон між Польщею і Україною, між Словаччиною і Україною – це кордон Європейського Союзу. Ми сьогодні хочемо захистити наших виробників, але ми також хочемо оберігати ринок європейський. Це наш обов’язок”, – сказав Туск на підсумковій конференції після зустрічі лідерів Вишеградської четвірки: Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини.

Польський прем’єр стверджує, що українська продукція становить серйозну загрозу для польської економіки.

“Стандарти, яких вимагають від європейських і польських фермерів є дуже високими. І немає жодних стандартів, жодних вимог до української продукції. Хочемо допомогти Україні – це не обговорюється, але це не може бути ціною кроків, які будуть вбивчими для цілих секторів польської економіки. Українське зерно у два, а інколи й у три рази є дешевшим від того, що виробляється у Європі. Говоримо також про овочі, цукор, ріпак, олію, а також про іншу продукцію”, – відповів польський прем’єр.

Експорт України в ЄС

Як повідомлялося, Єврокомісія пропонує продовжити до червня 2025 року дію безмитної торгівлі з Україною, яка передбачає тимчасове скасування квот, встановлених Угодою про вільну торгівлю.

Нагадаємо, ще 15 вересня 2023 року Європейська комісія відмовилася продовжувати дію тимчасової заборони на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС. Водночас Україна погодилася запровадити систему ліцензування експорту, щоб уникнути різких стрибків експорту зерна до цих країн.

Однак Словаччина продовжила попередню заборону ЄС на імпорт чотирьох видів зерна, Польща ввела додаткові заборони на українське борошно та корми, а Угорщина заборонила ще 25 продуктів, про які раніше не йшлося, включно з м’ясом.

Наразі тривають переговори України щодо запровадження механізму ліцензування експорту українських агротоварів з обов’язковою верифікацією в кожній із п’яти країн, відомо, що конкретних домовленостей вдалося досягти з Болгарією.

Share this post

scroll to top