Генконсулка Польщі у Львові перепросила за дії поляків на кордоні: Не можу більше мовчати

Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич перепросила в українців за дії польських протестувальників на кордоні.

Про це вона написала на особистій сторінці у Facebook.

«Я не можу більше мовчати. З любові до Батьківщини. Не можу вдавати, що не бачу цих дій, які ганьблять Польщу на польсько-українському кордоні. Вибачте, дорогі українські друзі. Те, що відбувається, не може бути справою рук моїх земляків […] Я була переконана, що тільки росіяни можуть спокійно дивитися, як стікає кров’ю інший народ… що ми, поляки, ніколи б не зробили щось подібне», —  йдеться у дописі.

Дипломатка зазначила, що має на увазі не сам протест поляків, а його форму.

«Що сьогодні роблять “польські” фермери та перевізники? Я не вірю, що вони поляки… Справжній поляк ніколи не вдарить ножа в спину своїм сусідам, які борються за свободу […] Пробач, воююча Україно, пробач», — пише Дзвонкевич.

Про блокаду кордону

Польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року.

Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Він звільнив українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС. 

Польські фермери протестують через бажання отримати помʼякшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій. Також міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що в деяких сферах буде необхідне повне блокування імпорту з України, як у випадку із зерновими. На його думку, протести фермерів на кордонах з Україною прийнятні.

Активну участь у протестах та їхньому висвітлені бере лідер люблінського відділення партії «Конфедерація» Рафал Меклер. Зокрема, він підтвердив, що польські фермери в Дорогуську відкрили запломбовані українські вантажівки, через що частина зерна, яке везли на експорт, висипалася на дорогу.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Share this post

scroll to top