Технологія HDR проти 4K: у чому різниця

Індустрія телевізорів невпинно поповнюється новими можливостями. Одні швидко змінюють одна одну, інші ж – переростають у стандарти. Основним полем діяльності виступають якість екрану і його роздільна здатність. Впроваджувані розробниками нові пристрої мають низку різних технологій, в яких буває непросто розібратися. Сьогодні ж ми спробуємо з’ясувати: чи вартий своїх грошей формат HDR, який можна зустріти, наприклад, у моделі телевізора TCL 43P735 https://comfy.ua/ua/televizor-tcl-43p735.html, чи варто віддати перевагу ТВ з підтримкою 4К.

Принцип роботи HDR

High Dynamic Range – це розширений динамічний діапазон, який покращує деталізацію переданого зображення. Простими словами: він робить світлі кольори ще світлішими, а темні – темнішими. Така картинка має на екрані природніший і реалістичніший вигляд. Технологія збільшує колірний спектр і найбільшу контрастність. Звичайні тони тут отримують нові варіації відтінків, що проявляється в підсумковій якості.

Сам принцип складається з двох нероздільних деталей: дисплея і контенту. Від першого потрібне вміння відтворювати яскравіше певні області. З медіапродуктом питання складніше. Він повинен випускатися із зазначеною підтримкою, щоб телевізор зміг отримати необхідні атрибути даних. Саме вони повідомлять як варто показувати потрібну сцену.

Для відтворення HDR застосовуються телевізійні дисплеї нового покоління, оснащені необхідними можливостями. Перегляд відео та фільмів за таким екраном дарує можливість максимально наблизитися до студійної якості відтворення. При цьому існує кілька основних стандартів:

  • HDR 10+. Базовий формат – передає не так багато кольорів і підтримує 10 біт, при цьому повністю відкритий.
  • Dolby Vision. Цей вид краще зберігає відтінки і розширюється до 12 біт. У нього немає широкої підтримки, формат закріпився як преміальний HDR.

Між справжнім HDR-ТВ і простою панеллю існує велика різниця. Остання – відображає просто ілюстрацію із зазначенням розширення, водночас знижуючи його до позначки у 8 біт і компенсує контраст.

Що таке 4K

Це формат роздільної здатності, що вказує на щільність розподілу точок. Тобто такий телевізор містить 3840х2160 пікселів, а значить у 4 рази більше, ніж у Full HD. Різниця такої концентрації точок особливо помітна на великих екранах. 4K дарує можливість насолоджуватися максимальним зануренням у те, що відбувається, на будь-якій відстані від дисплея.

Загальні висновки

Як було сказано вище, 4K відноситься до роздільної здатності екрану, в той час як HDR – відповідає за багатство кольорів і яскравості. Чудовий результат вийде в разі, якщо поєднати ці два параметри. Наразі все ж краще купити телевізор на https://comfy.ua/ua/ з підтримкою HDR. Адже очі не проведеш: насичена і соковита палітра буде приємнішою для погляду, ніж просто матриця найвищої роздільної здатності.

Share this post

scroll to top