Українські війська виходять з Авдіївки

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський ухвалив рішення вивести підрозділи з Авдіївки, що на Донеччині, щоб уникнути оточення та зберегти життя і здоров’я військовослужбовців.

Про це генерал-полковник повідомив у Facebook.

Сирський зауважив, що життя військових — «найвища цінність». Тепер захисники перейдуть до оборони на більш вигідних рубежах. За його словами, нині вживають заходів для стабілізації обстановки та утримання займаних позицій.

«Наші воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин, завдали ворогу значних втрат в живій силі та техніці», — заявив головнокомандувач. 

Командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський розповів, що військові вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції.

«У ситуації, коли ворог наступає по трупах своїх же солдатів із перевагою снарядів десять до одного, під постійними бомбардуваннями — це єдине правильне рішення», — додав командувач. 

Оборона Авдіївки

13 лютого 110 окрема механізована бригада повідомила, що з Авдіївки вперше майже за два роки для відпочинку та ротації виведуть деякі її підрозділи, оскільки сама бригада вже не має достатніх можливостей, щоб утримувати місто. Це стало можливим завдяки тому, що туди надійшло підкріплення.

Так, вже 15 лютого в район Авдіївки терміново перекинули 3 окрему штурмову бригаду. Там розповідали, що ситуація в місті надзвичайно критична. У 3 ОШБр зазначали, що співвідношення сил у районі Авдіївки становило один до семи. На одній із ділянок в Авдіївці війська росіян наступали з усіх боків, на 360 градусів. Бійці з 3 окремої штурмової бригади проривали це кільце. 

В ОСУВ «Таврія» повідомляли, що українські підрозділи в Авдіївці подекуди здійснювали маневр для відходу на вигідніші позиції. Під час одного з таких відходів декілька українських бійців потрапили у полон.

Вже 16 лютого стало відомо, що командування вирішило відвести Сили оборони з позиції «Зеніт» на південно-східній околиці Авдіївки. Це зробили задля збереження особового складу та покращення оперативної ситуації. Із «Зеніту» українські військові неодноразово намагалися вийти, про що писав у соцмережах військовий 110 ОМБр ЗСУ Віктор Біляк.

Незадовго до рішення про виведення військ, у ніч проти 17 лютого, евакуація поранених з міста була ускладнена через безперервні обстріли, але таки здійснювалася. На напрямок перекидали потрібні резерви та постачали боєприпаси. 

Share this post

scroll to top