Сенат США остаточно підтримав законопроєкт про допомогу Україні. Далі — черга Палати представників

Сенат США остаточно підтримав пакетний законопроєкт надання фінансової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95 млрд доларів, із яких понад 60 млрд доларів — на допомогу Україні. Але попереду ще голосування в Палаті представників.

Про це йшлося у трансляції голосування.

Станом на момент публікації новини голосування в Сенаті ще триває, але необхідну більшість голосів уже набрано.

Подальша доля законопроєкту залежить від рішення Палати представників. Її спікер Майк Джонсон нещодавно розкритикував законопроєкт Сенату і поставив під сумнів його схвалення. Коли голосуватиме Палата представників — наразі невідомо.

Більше контексту

Законопроєкт включає 60 млрд доларів на підтримку України, 14,1 млрд доларів на безпекову допомогу Ізраїлю, 9,2 млрд доларів на гуманітарну допомогу та 4,8 млрд доларів на підтримку регіональних партнерів в Індійсько-Тихоокеанському регіоні.

Це новий законопроєкт Сенату, запропонований після того, як республіканці 7 лютого заблокували ширшу пропозицію, що включала допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню й водночас передбачала зміни в захисті американського кордону та міграційної політики. Це був компроміс двох партій після місяців дискусій. Однак законопроєкт майже одразу зіткнувся з різкою опозицією з боку республіканців у Палаті представників.

Напередодні голосування в Сенаті республіканці Палати представників запропонували власний пакет фінансування лише для Ізраїлю, без коштів для України та змін в політиці із захисту кордону. А втім, Палата представників не змогла ухвалити й окремий законопроєкт республіканців про надання допомоги лише Ізраїлю.

Share this post

scroll to top