Завдяки учням з Дрогобича 37 бійців ЗСУ отримають протези в США

Фото та відео із маленьким школярами переконали закордонних благодійників оплатити протезування для захисників України

Учні 2-В класу Дрогобицького ліцею №4 долучились до проєкту, завдяки якому 37 поранених бійців безплатно отримають протези у США. Діти знялись у фотосесії та відеокліпі, які переконали міжнародних благодійників оплатити протезування для українських воїнів.

Ініціаторка проєкту, Іванна Балко, — голова батьківського комітету 2-В класу, працює в аудиторській компанії у Варшаві. Благодійний фонд цієї компанії організовує збір коштів серед своїх партнерів. Для цього їм презентують окремі проєкти, а благодійники вирішують, який саме із них підтримати своїми грошима.

Для презентації першого етапу проєкту влаштували фотосесію. У ній знялись учениця 2-В класу Кароліна Наум’як та поранений військовий Антон Тарабаненко з Сумщини, який проходить реабілітацію у Трускавецькому госпіталі.

“Ми не обирали когось конкретного. Взяли Кароліну, вона невисока і взяли Антона, який погодився на зйомку. Ми їх відзняли і отримані світлини просто вразили спонсорів. Особливо вразило фото, де Кароліна подає руку Антонові, а в нього її немає”.

Завдяки цій роботі безплатне протезування у США отримаює 21 український захисник, вони вже перебувають в Америці, проходять діагностику і готуються отримати протези.

Наступним етапом проєкту став відеокліп. У ньому знялись другокласники Дрогобицького ліцею разом із трьома військовими: Данилом Сіваковим з Маріуполя, Богданом Білінським зі Львова та Орестом Нагірським з Трускавця.

Відео з піснею “Я ненавиджу тебе, війна” розповідає історію дівчинки, чий батько пішов воювати. Впродовж відео дівчинка, роль якої виконує Кароліна Наум’як, пригадує щасливі моменти з татом. Зрештою, батько повертається додому після поранення. Ролик завершується сценою, у якій школярі разом з цим же ж батьком покладають квіти до могил полеглих воїнів на Алеї Слави у Дрогобичі.

Як розповідає Іванна Балко, знімали у звичайній квартирі, місцевій фотостудії та на Алеї Слави у Дрогобичі. Відеокліп використали для презентації проєкту з протезування ще 16 українських військовослужбовців на благодійному заході у Польщі. Спонсори погодились його підтримати.

Крім того, волонтери-другокласники часто навідують поранених військових у Трускавецькому госпіталі. Іванна Балко називає таку ініціативу “дітотерапією” і хоче, щоб її перейняли й інші школи:

“У нас в Україні, особливо на Заході, зараз є багато госпіталів та реабілітаційних центрів. Туди, до поранених військових приїжджають дорослі волонтери, їм передають гуманітарну допомогу, але саме діти їх чомусь не навідують. Але не треба цього боятися. Хлопці поставили заради цих дітей своє здоров’я, вони захищали в першу чергу їх. Тому ми з батьками переконані, що діти повинні навідувати військових, навіть банально: прийти, обняти та сказати “дякую”. Повірте, тому військовому, який переживає депресію в реабілітаційному центрі, дуже важливо це почути”.

Зустріч дітей із пораненими воїнами в госпіталі
Зустріч дітей із пораненими воїнами в госпіталі

До слова, школярі Дрогобицького ліцею вже не вперше допомагають військовослужбовцям. Минулого року, під час акції “Військові артефакти”, діти розмалювали гільзи, які їм передали військові з передової. Їх виставили на аукціон, а за отримані кошти придбали шість FPV-дронів. Два з них передали в підрозділ батька однієї з учениць класу, а решту — військовій частині на Краматорському напрямку.

Згодом спільною колядою з військовими дітям вдалося зібрати 175 тис. грн, які витратили ще на 13 FPV-дронів. Колядники співали по хатах, на благодійних заходах та онлайн. Куплені завдяки коляді дрони передали військовій частині на Авдіївському напрямку.

Зараз юні волонтери знову збирають гроші на дрони. Знятий відеоролик поширюють в мережі та медіа і планують зібрати кошти ще на десять дронів, які передадуть батальйону батька однієї з другокласниць, який воює на Запорізькому напрямку.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Спілкувались журналісти lviv.media

Share this post

scroll to top