Хронічний гастрит: що робити

Хронічний гастрит: що робити

Хронічний гастрит (ХГ) — захворювання, що характеризується хронічним запаленням слизової шлунка. Воно часто має безсимптомний характер або супроводжується диспепсією. В Україні понад 90% гастритів викликані наявністю Helicobacter pylori. Основним напрямком лікування в цьому випадку є ерадикаційна терапія. Додатково застосовують такі препарати, як Омепразол, для зниження кислотності шлунку.

Чому виникає гастрит

Розвиток запалення слизової повʼязаний з дією різних зовнішніх та внутрішніх факторів, зокрема:

  1. хелікобактерна інфекція;
  2. неконтрольоване приймання знеболювальних;
  3. алкоголь;
  4. стрес;
  5. спадковість;
  6. рефлюкс з дванадцятипалої кишки;
  7. порушення режиму харчування.

Дія подразників спричиняє підвищення секреції соляної кислоти, що збільшує кислотність шлунка, та порушує слизовий барʼєр. Його у нормі захищають тканини шлунка від дії власної кислоти. ?1585166139

 Прояви гастриту

Хворі часто відчувають різні прояви диспепсії: нудоту, блювоту, біль та печію в епігастрії, відрижку, здуття живота. Через порушення травлення та всмоктування можуть розвиватися гіповітамінози, що супроводжуються сухістю шкіри, тріщинами в кутиках рота, кровоточивістю та запаленням ясен. Також можливий розвиток анемії, що клінічно проявляється слабкістю та підвищеною втомлюваністю.

Діагностика хвороби

Якщо є будь-які прояви гастриту, то варто звернутися до гастроентеролога. Діагностика ґрунтується на скаргах та результатах додаткових методів дослідження:

  1. ЕГДС з біопсією для морфологічного дослідження та уреазного тесту.
  2. рН-метрія.
  3. УЗД органів черевної порожнини.

Під час ЕГДС беруть частинки слизової шлунка (біоптати), що потім досліджуються гістологічно. Це дає змогу візуально оцінити зміни клітин слизової та зробити висновки щодо розвитку атрофічного гастриту. Також біоптати використовуються для проведення уреазного тесту. Результати тесту показують наявність чи відсутність Helicobacter pylori. Також існують неінвазивні методи виявлення бактерії: серологічні реакції крові та імуноферментний аналіз калу. Проте вони менш правдиві, ніж уреазний тест. 

Лікування гастриту

Під час гастриту, що викликаний H. pylori, застосовують ерадикаційну терапію. Це потрійна терапія протягом 7 днів, що включає:

  1. Амоксицилін;
  2. Кларитроміцин;
  3. інгібітори протонної помпи (Омепразол, Пантопразол).

Лікування тих, хто не інфікований H. pylori, полягає в застосуванні інгібіторів протонної помпи та препаратів, що блокують секрецію соляної кислоти (Фамотидин, Ранітидин). Додатково рекомендовано відкоригувати режим харчування. Приймання їжі має бути регулярними, з виключенням тих продуктів, що викликають або посилюють симптоми. Рекомендовано обмежити вживання кави та алкоголю.

Share this post

scroll to top