Абсолютна більшість українців вірить у перемогу. Найбільше вважають, що вона настане через 1-2 роки — опитування

88% українців вірять у перемогу в російсько-українській війні, причому 63% з них — вірять у перемогу однозначно.

Про це свідчать результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Проти грудня 2022 року дещо змінилося співвідношення між тими, хто в перемогу вірить безумовно (було 78%, стало — 63%), і тими, хто скоріше вірить у перемогу (було 15% у грудні 2022 року, стало — 25%).

Віра в перемогу України домінує в усіх вікових групах. Переконана в перемозі України абсолютна більшість жителів усіх макрорегіонів, проте на півдні дещо більше скептиків (10%), якщо порівняти з іншими.

Більш ніж половина опитаних українців (58%) вірять, що Україна переможе в цій війні у короткостроковій перспективі:

  • у найближчі кілька місяців — 6%;
  • до літа 2024 року — 21%;
  • через один-два роки — 31%.

До перемоги у середньостроковій перспективі (3­-5 років) схиляються 15% респондентів. При цьому прихильники найбільш песимістичного сценарію, які не вірять, що перемога настане за їхнього життя, — в абсолютній меншості (2,5%).

У регіональному розрізі частка тих, хто вважає, що перемога настане через 1-2 роки, коливається від 27% на півдні до 36% на заході країни.

Здобутки у війні

За даними соціологів, серед різних досягнень, можливих унаслідок війни, найбільше українців орієнтуються на звільнення всіх полонених і повернення депортованих українців — 69%.

Друге місце посідають три результати, які однаково важливі для громадян:

  • вступ України до НАТО для гарантованого захисту від нової війни — 42%;
  • покарання всіх російських військових злочинців — 42%;
  • відшкодування усіх збитків, завданих економіці та громадянам — 41,5%.

У регіональному розрізі звільнення всіх полонених і повернення депортованих громадян є лідерами суспільних преференцій загалом по країні, але найвищий запит — на півдні (80%).

Вступ України до НАТО як гарантія захисту від нової війни приблизно однаково важливий в усіх макрорегіонах — від 39% на заході до 44% у центрі.

Відшкодування усіх збитків, завданих економіці та громадянам, найчастіше називали в центрі (46%) та на півдні (48%). Так само на півдні вищий, ніж в інших регіонах, запит на покарання всіх російських військових злочинців (46%).

Кожен четвертий українець (26%) вважав би розпад росії як держави досягненням унаслідок війни. На заході найбільша частка місцевого населення вважала б це здобутком (40%), у центрі та на сході — 23% і 24%. На півдні лише 10% віддали б таку перевагу над іншими можливими здобутками та результатами.

Про опитування

Загальнонаціональне опитування провели спільно Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба «Центру Разумкова» з 8 по 15 грудня 2023 року.

Опитування методом face-to-face проводилося на тих територіях, що контролюються урядом України, на яких не ведуться бойові дії. Всього опитали 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Share this post

scroll to top