Міноборони затвердило перший бронежилет для жінок-військових. Його виробили в Україні

Міністерство оборони України сертифікувало перший бронежилет, адаптований до особливостей будови жіночого тіла. Його вже можуть централізовано закуповувати оборонні відомства.

Про це повідомили в Міноборони.

Його виробила вітчизняна компанія «Українська броня»

Бронежилет для військовослужбовиць важитиме від 10,5 кілограмів і відрізнятиметься вигнутою бронеплитою, звуженими плечима та розширеним низом.

Його затвердили після двох етапів випробувань. Після першого етапу захисне спорядження допрацювали з урахуванням будови жіночого тіла.

«Оскільки у жінок плечі вужчі, а таз, навпаки, ширший, ніж у чоловіків, то військовослужбовицям було незручно працювати зі зброєю у “чоловічому” варіанті бронежилета», — каже головний спеціаліст Центрального управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Олександр Шарко.

За іншими параметрами бронежилет для військовослужбовиць не відрізнятиметься від затвердженого раніше загальновійськового бронежилета, кажуть у Міноборони.

Зараз Міноборони очікує від Генштабу, щоб той надав потребу у придбанні таких бронежилетів. Згодом міністерство сформує обсяги та переліки для закупівлі.

Більше про спорядження для жінок у війську

Робота над запровадженням жіночої польової форми розпочалася ще у 2022 році на виконання доручення міністра та за ініціативи проєкту Arm Women Now, громадської ініціативи Forma Two й за участі Тетяни Ломакіної — радниці, уповноваженої президента України з питань безбар’єрності.

У серпні 2023 року Міністерство оборони затвердило зразок-еталон літнього польового костюма для військовослужбовиць Збройних сил України. Жіночу літню польову форму офіційно поставили на забезпечення.

Згодом у Збройних силах України почали тестувати дві моделі жіночих бронежилетів. Їх випробовували під час навчально-бойових завдань, щоб наблизити умови використання нової «броні» до бойових.

Share this post

scroll to top