Ображали іудеїв та заперечували існування України: В СБУ пояснили обшуки в Почаївській лаврі

Служба безпеки України підтвердила, що проводить слідчі дії на території Почаївської Успенської лаври, яка перебуває в оренді Української православної церкви московського патріархату.

Про це йдеться на сайті СБУ.

Як пояснили в спецслужбі, обшуки відбуваються у межах кримінального провадження щодо можливої причетності керівництва монастиря до розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Так, за даними слідства, на сайті монастиря оприлюднили публікацію, в якій ображали іудеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу до представників усіх церков, окрім УПЦ МП.

Крім того, як зазначає СБУ, у цьому дописі клірики УПЦ МП поставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від росії.

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила наявність у тексті інтернет-публікації висловлювань, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу та ненависть.

Розпочато кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України. За це передбачено покарання — штраф від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Зараз триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

В СБУ наголосили, що дотримуються принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Доля Почаївської лаври

В оренду УПЦ МП її передали 2003 року, а договір про оренду уклали на 49 років — до 2052-го.

У квітні 2023 в парламенті зареєстрували проєкт звернення до уряду про розірвання з УПЦ МП договору оренди щодо споруд монастиря. Загалом до комплексу входять 18 споруд.

Автори документа заявили, що Свято-Успенська Почаївська лавра «є джерелом “русского мира”» і «стала форпостом антиукраїнських сил та осередком міжконфесійного протистояння й розбрату».

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради також рекомендував перевірити дотримання умов договору про використання УПЦ МП споруд Почаївської лаври.

Тим часом Священний Синод Православної церкви України (ПЦУ) вирішив започаткувати свій чоловічий монастир із назвою «Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії ПЦУ».

Share this post

scroll to top