“Тільки не домашній арешт”. Прокуратура опротестувала запобіжний захід блогеру Чаві

25 липня Галицький районний суд Львова обрав блогеру Мар’яну Чаві запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту

Як повідомила Львівська обласна прокуратура у коментарі “Еспресо.Захід“, такий запобіжний захід дає ризик того, що блогер й надалі зможе займатися своєю антидержавницькою та антиукраїнською діяльністю.

Сьогодні, 1 серпня, прокуратура подала апеляцію на рішення суду та просить запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

“Оскільки КПК не передбачена заборона на користування інтернетом і її фактично неможливо забезпечити, то ми цим і аргументуємо свою апеляцію. Є ризик, що блогер перебуваючи під домашнім арештом зможе спокійно й надалі займатися своєю діяльністю – це поширення упередженої інформації, що нібито ТЦК СП не існує; перешкоджання діяльності військових, формування хибної думки мас і т.д.. Ми наполягаємо, що через це має бути запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Це виключить ризик, що він й надалі займатиметься своєю діяльністю в інтернеті”, – зазначив прокурор, що займається цією справою.

Що інкримінують Мар’яну Чаві

У понеділок, 24 липня, Мар’яна Чаву затримали. Йому світить від 5 до 8 років позбавлення волі. Служба безпеки кваліфікує діяльність фігуранта, як дії спрямовані на розхитування внутрішньополітичної ситуації в регіоні на користь окупанта.

Відповідатиме він за двома статтями Кримінального кодексу України:

ч.1. ст.114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань);

ч.2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

“Підозрюваний опублікував на своєму каналі відео, у яких стверджував, що вручення повісток громадянам України є незаконним та неконституційним. У них він надав “поради” як вибудовувати діалог з працівниками ТЦК та уникати вручення повісток. Окрім цього, на своєму YouTube-каналі блогер також виправдовував збройну агресію РФ проти України, розпочату у 2014 році. Правоохоронці затримали його в порядку ст. 615 КПК України”, – зазначали тоді у прокуратурі.

Чим займається блогер

Нагадаємо, у червні у мережі ширилося відео з Дрогобича, у якому ображав та принижував військових ТЦК, які роздавали на вулиці повістки. Як згодом з’ясувало “Еспресо.Захід”, Мар’ян Чава, який називає себе ще й адвокатом, систематично публікує подібні відео у себе на ютуб-каналі та навчає інших громадян такому спілкуванню з військовими.

Крім того, Чава розгорнув цілу мережу своїх прихильників і активно пропагував ідею “народних” тергромад, що фактично є федералізацією України та сепаратизмом. Сам блогер-антидержавник заперечує легітимність державних органів, українського законодавства, виступає проти української армії та залякує винищенням українського народу. У телеграм-каналі він розвинув цілу мережу чатів, де пропагує створення фейкових тергромад. При цьому дуже негативно відгукується про чинні.

Примітка. Згідно зі статтею 62 Конституції України, особа вважається невинуватою в скоєнні злочину і не може бути кримінально покарана, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top