Слідчі перевірять версію підпалу Карпатської хати в Бориславі

У ніч на неділю, 16 квітня, у Бориславі згоріла дерев’яна хата XIX ст., яку туди перевезли з Франківщини. Пожежа виникла у центрі Борислава близько 23:00. Причину займання поки встановлюють, але не відкидають версію підпалу.

Згоріла хата 1852 року будівництва, привезена зі села Вижній Березів Косівського району. У ній була зібрана велика колекція предметів побуту.

Як видно з фото, найбільше пошкоджено дерев’яний дах. За місцевою традицією, смерекову драницю, якою покрита хата, просякають нафтою.

Як повідомив ZAXID.NET керівник туристично-інформаційного центру Борислава Ігор Романюк, загоряння було з тильної частини хати, де немає проводки, піч у ній також не розпалювали давно. Цього дня у ній не було туристів. Причину пожежі встановлять фахівці, але є серйозні підстави підозрювати підпал. У хаті знищено багато цінних експонатів, які власник збирав роками.

«Це була перлина Борислава. Дуже цінною була напівдахова конструкція. Склепіння, яке йде під ґонтовий дах, вимагає окремих специфічних брусів. Вони сильно постраждали. Унікальні двері з чистого зрубу, навіть завіси були з дерева. Але найціннішим було наповнення хати. Там були ікони кінця XVIII ст., колекція вишиванок бойківських, лемківських, польських», – пояснив Ігор Романюк.

Приватний скансен облаштував на своєму обійсті бориславець Сергій Силантьєв. У цій хаті власник музею жив. Оцінити збитки неможливо, адже артефакти безцінні, але за приблизними підрахунками на відновлення будинку треба близько 120 тис. грн. ТІЦ закликав підтримати засновника музею і почати збір коштів на відновлення експонатів. Посилання на монобанку тут.

Share this post

scroll to top