Регіональний дебатний турнір – почуваємось натхненно!

І це не красиві слова з фейсбуку. В час, коли наш ворог-сусід лякає то ядерною зброєю, то «грязною бомбою», громить інфраструктуру та спричиняє у нас зовсім реальні та відчутні відключення електроенергії, українці продовжують розвиватися і навчатися, жартувати та гартуватися. Тішить, що усвідомленою, по доброму політично грамотною та небайдужою до того, що відбувається, стає молодь. 

Жодного пафосу – лише факти. 25 жовтня на базі ліцею №16 пройшов Регіональний дебатний турнір з політичних реформ, який організувала та провела Всеукраїнська ініціатива «Активна Громада». Участь у дебатах за британським форматом «Уряд-Опозиція» взяли команди по двоє учнів 8-11 класів з ліцею №16, ліцею №3, ліцею ім. Богдана Лепкого та Дрогобицького музичного коледжу ім. Барвінського. В ігровій формі діти дебатували на серйозні теми – чи варто відновлювати зруйновану інфраструктуру до закінчення війни, чи обмежувати громадянські права під час війни, продовжувати чи призупинити судову реформу під час воєнного стану. Були тут дуже принципові та аргументовані виступи як представників «Урядів» так і «Опозиції». Траплялися «загуглені» абзаци, але в більшості це були щирі емоційні перли дітей, які дорослішають в дуже непростий, але шалено цікавий час. Як от видала представниця «Уряду» про обмеження громадянських прав під час воєнного стану: «Ви що справді думали, що буде війна, і все залишиться так, як було? Звично, комфортно, усталено без жодних змін?»

Поважними, але дуже симпатичними суддями дебатів виступили журналіст, радіоведучий Андрій Юркевич, депутат Дрогобицької міської ради Марія Тяжкун, екоактивіст Святослав Степ’як та комунікаційна координатора Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» Леся Нестор.  

За підсумками двох турів та фіналу переможцем дебатів стала команда «Кліо» з ліцею ім. Богдана Лепкого – Анна-Марія Кирилюс та Назар Зим’янський, чия відповідь на запитання «Опозиції»: «Звідки така інформація?» була достойного досвідченого політика чи багаторічного «телевізійного» експерта: «Це інформація зі збірного джерела. Я не можу виділити одне, це буде некоректно по відношенню до інших».

За абсолютно точною інформацією приємні подарунки всім учасникам надали Всеукраїнська ініціатива «Активна Громада», книгарня «Час читати», «Туристично-інформаційний центр» м. Дрогобича та екоактивіст Святослав Степ’як. 

Коли все відбулося і вдалося, думками про дебатний турнір ділиться головний організатор Олена Юркевич: «Завжди нелегко залучити підлітків до участі в подібних проектах. Але коли вони спробують, то їх вже не відірвати. І це чудово. Адже молодь в ігровій формі знайомиться зі складними політичними процесами, які відбуваються зараз в нашій державі. Вчаться виділяти передумови, причини та наслідки тих чи інших подій, висловлювати та відстоювати свою думку, прогнозувати перспективи».

Ще «свіжі» й «теплі» враження учасників.

Евеліна Іванюш: «Мені сподобалось. Спершу я боялася брати в цьому участь. Але мені «зайшла» здорова конкуренція на дебатах, емоції класні. Все було прекрасно. Я загалом дізналася більше про політику. Сподобалось, що є люди, з якими є про що поговорити.»

Дара Максимова: «Дебати – супер! Насправді, це мої другі дебати. Перші – «Модель ООН» – були в школі в Сєвєродонецьку. Відчула, що з того часу навчилася краще – точніше й лаконічніше – виловлювати свою думку. Познайомилася з цікавими людьми. Організація класна. Приємно, що було пригощення й загалом дружня й невимушена атмосфера.»

Ірина Свойкіна: «Мені сподобались всі і я! Побачила, як правильно організовувати такі заходи. Отримала натхнення на нові проекти. Всім дуже дякую!»

Іра Циган

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top