США надали Україні у День Незалежності $3 млрд грантової допомоги — Мінфін

Україна у 31-у річницю своєї незалежності отримає від США 3 млрд доларів фінансової допомоги, яку скерують до державного бюджету.

Про це повідомив 24 серпня міністр фінансів Сергій Марченко.

Гроші нададуть у вигляді безповоротного гранту через механізм Світового банку.

«Вдячний нашим американським партнерам та команді Світового банку за потужну підтримку України. Грантова допомога є вагомим подарунком для нашої країни у День Незалежності України», — написав міністр.

Нагадаємо, напередодні Associated Press з посиланням на американських посадовців також повідомляло, що США готують також і новий пакет військової підтримки Україні на 3 мільярди доларів. Проте ця сума піде на середньострокову та довгострокову допомогу, тому на фронті її відчують не одразу.

Що передувало?

8 серпня Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) повідомило, що Сполучені Штати нададуть уряду України додатково 4,5 мільярда доларів фінансової допомоги, яку скерують до держбюджету. Перший транш $3 млрд обіцяли у серпні.

Кошти США призначені для того, щоб допомогти українському уряду зберегти основні функції, включно з соціальною та фінансовою допомогою малозабезпеченому населенню, дітям з інвалідністю та мільйонам внутрішньо переміщених осіб.

USAID повідомило, що бюджетна підтримка США дозволила уряду України забезпечити газо- та електропостачання до лікарень, шкіл та інших критично важливих об’єктів інфраструктури, а також доставити громадянам вкрай необхідні гуманітарні вантажі.

Фінансова допомога Україні

Нацбанк 21 червня повідомляв, що загальний обсяг заявленої фінансової допомоги Україні — 30 мільярдів доларів. У НБУ кажуть, що фінансування оборонних та соціальних видатків, а також підтримка економіки й надалі критично залежатимуть від міжнародної допомоги та її вчасного надходження. Зокрема, для закриття дефіциту бюджету необхідно щомісячно 5 млрд доларів допомоги.

Там також зазначили, що Україна продовжує вчасно обслуговувати держборг, а обсяги виплат за ним протягом найближчого року в НБУ оцінюють як помірні.

Share this post

scroll to top