Росія та Білорусь вирішили продовжити «перевірку сил реагування» попри офіційне закінчення спільних навчань

Росія та Білорусь заявили, що продовжать «перевірку сил реагування», попри те, що російсько-білоруські військові навчання «Союзна рішучість» вже мають закінчитися. Пояснюють це нарощенням військової активності біля зовнішніх кордонів країн та загостренням ситуації на Донбасі.

Про це йдеться у повідомленні Міноборони Білорусі.

Під час «перевірки» Росія та Білорусь має опрацювати етапи оборони Союзної держави, які не охопили раніше.

Зокрема, там погрожують забезпечити «адекватне реагування та деескалацію військових приготувань недоброзичливців» поблизу спільних кордонів країн та заявляють, що «сусідні країни в екстреному позаплановому порядку “накачуються” найсучаснішою зброєю».

«На території суміжних держав створено численні угруповання військ та сил. У тому числі ㅡ третіх країн. Підвищено рівень готовності до застосування міжвидових формувань екстреного реагування НАТО з 7 до 5 діб на випадок так званої ескалації ситуації в Україні», ㅡ заявляють у Міноборони Білорусі.

Окрім того, білоруське міністерство скаржиться, що біля кордонів Росії та Білорусі «зросла чисельність незрозумілих навчань та операцій».

«З усього вищесказаного логічно випливає один висновок ㅡ у Європі дуже запахло порохом. Її цілеспрямовано підштовхують до війни», ㅡ заявив міністр оборони Білорусі Віктор Хрєнін.

Нагадаємо, з 10 по 20 лютого у Білорусі проводили спільні з РФ військові навчання «Союзна рішучість-2022». Скільки до них залучили солдат — невідомо, однак генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що в Білорусі перебувають 30 тисяч російських військових.

Вже 15 лютого Міноборони РФ заявило, що частина російських військових повертається з навчань, а втім, ні українська розвідка, ні інші країни не побачили реального підтвердження цьому.

В українській розвідці казали, що Росія готується до можливої атаки на схід і південь України взимку 2022 року. Американські розвідники (відповідно до можливого сценарію, яким поділився Bloomberg) вважають, що наступ на Україну може відбутися у трьох напрямках: з окупованого Криму, з Білорусі та з боку російського кордону. За даними Міноборони, наразі біля кордонів України залишаються 140 тисяч російських військових.

Що відбувається на Донбасі?

Упродовж останніх кількох днів значно збільшилася кількість обстрілів з боку бойовиків на Донбасі. Так, протягом 19 лютого окупаційні сили 136 разів порушили режим тиші, зокрема використовуючи заборонене озброєння.

Унаслідок обстрілів двоє українських військовослужбовців дістали осколкові поранення, несумісні з життям. Також четверо військовослуж18бовців зазнали поранень різного ступеня тяжкості та один ㅡ бойового травмування.

Через регулярні обстріли штаб ООС оголосив про призупинення роботи КПВВ «Щастя» з 8 ранку 20 лютого та на період існування загрози.

Нагадаємо, Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що Росія готує теракти на окупованих територіях Донбасу, жертвами яких мають стати мирні жителі. Москва прагне використати це як привід для звинувачення України та введення регулярних підрозділів збройних сил РФ під виглядом «миротворців».

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top