Зростання тарифів на водопостачання є неминучим, – КП “Дрогобичводоканал”

Фото ДМР

17 грудня Асоціація водоканалів України ухвалила резолюцію, у якій вирішено звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів України та НКРЕКП щодо врегулювання кричущої ситуації, яка внаслідок зростання вартості електроенергії склалася на підприємствах водопостачання та водовідведення.

Цього року відбулося загальне збільшення вартості електроенергії в 1,6 рази, порівняно з вартістю, закладеною у тарифи. Водоканали загнані на край прірви, відзначають в Асоціації водоканалів України, більшість розглядають сценарії переходу на погодинне надання послуг.

Ціна на електроенергію для населення знизилася на 24 коп./кВт·год, а для промислових підприємств вона зросла. Таким чином споживачі отримали пряника у квитанціях за споживання електрики вдома, але розплачуватися за цей пряник від держави доведеться через подорожчання послуг та продуктів харчування.

З 1 січня 2022 р. на водоканали очікує новий “ціновий сюрприз” на електроенергію, зростають ціни на усі складники її собівартості. Для КП “Дрогобичводоканал”:
1 кВт – 3,69 грн з ПДВ (в. т. ч. передача – 0,41 грн з ПДВ);
розподіл – 1,25 грн з ПДВ.

Загалом вартість 1кВт/год становитиме 4,94 грн з ПДВ. Коли 2021 р. підприємство розпочинало з ціною 3,37 грн з ПДВ за 1 кВт/год. Зростання становить 46 %.

Експерти Асоціації водоканалів України подали розрахунки щодо необхідності збільшити тарифи на послуги водоканалів щонайменше на 28% і це буде лише з урахуванням підвищення вартості електроенергії.

Також з 2022 р. змінюється розмір податків. Для КП “Дрогобичводоканал” він зросте на 70% відповідно до змін податкового законодавства.

Ситуацію у галузі водопостачання України могла б врятувати дотація з держбюджету не менше ніж 8,4 млрд грн, вважають в Асоціації водоканалів України, але навряд чи влада зможе знайти такі засоби з урахуванням того, що водоканалам досі так і не виплатили 7 млрд грн – різницю у тарифах, які держава їм заборгувала. Тому електроенергія у 2022 р. по 1,44 грн/кВт для населення відіб’ється ще і збільшенням тарифів на холодну воду, у собівартості якої електроенергія займає до 40%.

На 2022 р. НКРЕКП затвердила для КП «Дрогобичводоканал»зростання тарифу лише на 26,6%. На відкритому засіданні державного регулятора 22 грудня голова НКРЕКП Валерій Тарасюк висловився про те, що сьогоднішні зміни тарифів для водоканалів пов’язані лише із зростанням вартості електроенергії і в них абсолютно не враховано перегляд заробітної плати, що є дуже негативним для галузі водопостачання, яка уже давно потерпає від браку професійних кадрів.

 Але і питання з електроенергією залишається надалі відкритим. Оскільки новий тариф не покриває витрати КП «Дрогобичводоканал» на електроенергію загалом. Уже сьогодні можна спрогнозувати, що у межах 2022 року підприємству не вистачатиме аж 11,4 млн грн.

24 грудня державний регулятор планує затвердити зростання максимальних цінових обмежень на ринку електроенергії на 20% у торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС», де закупляється електроенергія для КП «Дрогобичводоканал». Тому ситуація з наданням послуг водопостачання та водовідведення залишатиметься хиткою та непрогнозованою. Це буде тривати до того часу, поки держава комплексно не підійде до вирішення проблем: поверне те, що заборгувала і заздалегідь не формуватиме збиткові тарифи для водоканалів.

КП “Дрогобичводоканал”

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top