У Дрогобичі відбудеться зустріч з істориком Ярославом Грицаком! #Варто_відвідати

Вже 23 грудня, о 15:00 в центральній бібліотеці ім. Чорновола відбудеться зустріч з істориком, професором Українського Католицького Університету – Ярославом Грицаком, який презентуватиме свою нову книгу «Подалати минуле: Глобальна історія України».

У цій роботі Ярослав Грицак акцентує не на датах, а на соціальних процесах та менталітеті мешканців країни. За словами автора, так вдасться вивчити історію держави, розуміючи причинно-наслідковий зв’язок не тільки всередині України, а й спираючись на глобальний контекст. 

“Робота з історією – це не лише зміна назв вулиць і демонтаж монументів. Це постійні дослідження і реформи: вивчення даних, перепис історії та викорінення насильства і травм минулого. Для прикладу, російські історики, працюючи над історією Російської імперії, писали саме історію російської нації. Не важко здогадатися, що місця для неросійських народів там не було. Коли українців, потрібно було похвалити, західному світу їх представляли як “росія” чи “радянських” людей. Українцями ж їх називали лише тоді, коли вони чинили “зло”. Саме тому українська історія майже не існувала, а тих, хто все ж пробував займатися нею, називали українськими націоналістами, які існують поза світовим контекстом. У цій праці ж показано, що Україна завжди була тісно пов’язана із навколишнім світом”, – розповідає про книжку Ярослав Грицак.

Презентацію книги Ярослава Грицака у Дрогобичі точно #варто_відвідати.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top