Дрогобичани вже кілька років переплачують за комунальні послуги! – ГО “Дрогобицька громада”

Ще у 2019 році у Дрогобичі затвердили порядок проведення конкурсу з визначення управителів багатоквартирних будинків та затверджено форму договору про надання послуг з управління багатоквартирними будинками.

Згодом міська рада провела конкурс у якому перемогло КП “Управитель ЖЕО”. Постала необхідність підписати договори між “новим” управителем та власниками будинків. 

Відтак від імені співвласників 640 дрогобицьких будинків заступник міського голови Ігор Герман підписав з КП “Управитель ЖЕО” договори на управління будинками.

На думку Богдана Юзефіва, керівника ГО “Дрогобицька громада”, в процесі затвердження порядку проведення конкурсу з визначення управителів багатоквартирних будинків та укладенні договорів про надання послуг з КП “Управитель ЖЕО” було допущено цілу низку порушень, зокрема такі угоди не відповідають Типовому договору, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, а саме зловживання монопольним становищем на ринку.

“Сьогодні більшість мешканців не знають про існування таких договорів. При цьому, що згідно з ЗУ «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» управитель протягом місяця після підписання договору зобов’язаний надати офіційно завірений примірник його кожному співвласнику. Відповідно до чинного нормативно – правовими актами договір з управління багатоквартирним будинком укладається згідно з типовим договором, який затверджено постановою КМУ № 712 від 05.09. 2018 р. І в якому повинно бути визначено умови надання послуг, права та обов’язки сторін, відповідальність, вартість та наявність додатків. На жаль договори укладені КП через уповноважену особу першого заступника міського голови І. Германа не відповідають таким вимогам”, – каже Богдан Юзефів.

У 2021 році активісти ГО “Дрогобицька громада” звернулися зі зверненням до Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України з проханням дати оцінку таким діям. Антимонопольний комітет виявив понад 10 відхилень від умов типового договору та порушень законодавства, які зневажають інтересами споживачів – власників нерухомості у багатоквартирних будинках Дрогобича. 

“Співвласники позбавленні ряду своїх законних прав, а в управителя відсутні його зобов’язання. Основним з яких є щорічна звітність перед співвласниками про виконання кошторису витрат та затвердження витрат на поточний рік. Отже, мешканці тільки повинні сплачувати кошти, а як і куди вони використовуються це не їх турбота. Визначено, що управитель в односторонньому порядку може збільшувати вартість послуги. Коли законодавчо визначено, що вартість погоджують співвласники. І взагалі незрозуміло, як формувалась конкурсна вартість послуг. Адже в управителя відсутня технічна документація на  будинки, а без її наявності неможливо розрахувати вартість цілого ряду послуг. Таким чином, КП «Управитель ЖЕО» всупереч вимогам Законів України «Про ЖКП» , «Про здійснення права власності у багатоквартирному будинку», постанови КМУ №712 за підписом заступника міського голови уклало договори з співвласниками будинків, які порушують їх законні права. Сьогодні співвласники будинків мають всі підстави визнати їх недійсними та вимагати перевірки законності формування вартості послуг та підтвердження факту їх надання. До того ж – вимагати повернення коштів”, –  підсумував Богдан Юзефів.

Такі дії міської ради вчинені лише з однією метою – збільшити вартість  послуги. В результаті необґрунтованих розрахунків середня вартість послуги по місту зросла з 1.79 грн/кв.м до 3.60 грн/кв.м (загальна площа квартир в місті становить 807757 кв. м) таким чином, КП «Управитель ЖЕО» щорічно отримує додатково понад 17 млн грн. Крім цього з травня 2021 р. всупереч законодавству і в односторонньому порядку КП ще збільшило вартість послуг на понад 10%. 

“А чи задовольняє сьогодні діяльність КП споживачів? За підсумка рекомендації Антимонопольного комітету України на сьогодні у споживачів є можливість змінити умови договірних зобов’язань з КП «Управитель ЖЕО». Вимагати перевірки законності формування вартості послуг та річної звітності за проведену роботу і використані кошти. Для цього в першу чергу необхідно витребувати в КП копію договору та ознайомитись з ним”, –  –  зазначив Богдан Юзефів.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top