СБУ викрила ще одну ботоферму: дискредитувала Збройні сили та підбурювала проти вакцинації

Служба безпеки України заявила, що викрила ще одну проросійську ботоферму в Чернівцях. Зловмисники нібито створювали фейкові акаунти у соціальних мережах і продавали їх на чорному ринку. Загалом виготовили понад 20 тисяч ботів.

Про це повідомляють СБУ та поліція Чернівецької області.

Правоохоронці встановили, що більшість профілів ботів скупили проросійські агітатори. Акаунти мали довгу історію, а також були верифіковані у соцмережах — для цього використовували підроблені паспорти громадян України.

Як стверджують у СБУ, ботів використовували для дискредитації української держави та Збройних сил України, для виправдання збройної агресії РФ та підбурювання антивакцинаторських настроїв. За даними поліції, фейкові акаунти також використовували у шахрайських схемах зі збору грошей на лікування хворих дітей.

За даними слідства, до групи зловмисників входило близько 15 людей від 25 до 44 років. Діяльність проводили у спеціально орендованому офісі в Чернівцях.

Правоохоронці заявили, що під час обшуків у зловмисників виявили комп’ютерну техніку із доказами злочинів, спеціальні програми, майже 6,5 тисяч стартових пакетів мобільних операторів, серед них і російські, а також понад 4 тисячі платіжних карток українських банків.

Кримінальну справу відкрили за ст. 361 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top