У Дрогобичі відбувся допрем’єрний показ фільму про історію тюрми на Стрийській (ВІДЕО)

27 листопада у Дрогобичі в монастирі Святих Апостолів Петра і Павла ЧСВВ відбувся допрем’єрний показ фільму про історію тюрми на Стрийській.

Це фільм детально розповідає про один з найкривавіших епізодів історії Дрогобича, коли російські окупанти чинили  терор над усіма незгідними з їхнім режимом.

За виготовлення фільму, який увібрав у себе численні інтерв’ю, історичні дослідження, сучасні підходи до створення якісного документального кіно взялася група київських документалістів.

Ініціаторами проєкту є, зокрема, о. Тарас Гарасимчук, підприємець Микола Походжай, нотаріус Олена Куртак та Володимир Пограничний, науковий працівник музею “Дрогобиччина”.

Вже скоро цей фільм про історію Дрогобича покажуть на Суспільному телебаченні України. 

“Цей фільм є частиною більшого проєкту – створення стрічки, яка б мала також елементи художнього відтворення подій російського терору та подій, які відбувалися у цілій Україні в цей час, а також, які відбуваються тепер – на окупованих територіях”, – розповіла у коментарі для ВАРТО Олена Куртяк. 

Відео Олега Дьорки

Тюрма на Стрийській

Півстоліття (з 1903 до 1959 року) будинок на вул. Стрийській, 3 у Дрогобичі був символом тоталітаризму та репресій чотирьох окупаційних режимів. На початку ХХ ст. австро-угорська влада спорудила його спеціально для цісарсько-королівського повітового суду. У будинку в якому нині облаштовано музей, з 1939 року функціонувало Дрогобицьке обласне управління НКВС, з 1941 року — УНКДБ разом зі слідчою тюрмою; у післявоєнний час і до 1959 року — інші органи репресивно-каральних структур СРСР — МДБ, МВС, КДБ

Утвердження тоталітарного режиму супроводжувалося масовими репресіями. Із зведених даних про знищення в’язнів у тюрмах Західної України з кінця червня до початку липня 1941 кількість жертв становить понад 24 000. З них 1 200 у Дрогобичі.

У жовтні 1990 р. у Дрогобичі розкопали, а вже 14 липня 1991 р. з почестями поховали 486 людських рештків жертв тієї пори.

Вже 12 липня 2012 року, у Дрогобичі відкрито Меморіал «Тюрма на Стрийській».


Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top