ООН: Населення України до 2050 року може скоротитися до 35 млн людей

Фото НВ

Населення України скорочується одним із найшвидших у світі темпів, та, ймовірно, зменшиться до 35 мільйонів до 2050 року.

Про це свідчить аналітична довідка Організації Об’єднаних Націй «Демографічні процеси», яку опублікували 19 листопада, пише Громадське.

Основними причинами скорочення населення там називають низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійний ріст масштабів зовнішньої міграції.

Одним із чинників, що заважають українцям мати бажану кількість дітей, в ООН вважають недостатній рівень добробуту та відсутність у жінок можливостей поєднувати кар’єру й догляд за народженими.

Натомість на високу смертність, особливо серед чоловіків, впливає їхня часта ризикова поведінка та неінфекційні хвороби. За даними організації, приблизно третина українців помирають у віці до 65 років. 

Як це можна змінити?

В ООН вказують, що низький рівень народжуваності навряд чи зміниться за будь-якого сценарію. Тому владі треба забезпечити розвиток та ефективне використання людського капіталу країни, а також соціального захисту людей на достатньому рівні.

«Політика повинна засновуватися на сучасних, точних, правдивих і деталізованих даних про населення, щоб забезпечити належне формування бюджету та надання товарів і послуг, орієнтованих на людей», — вказують в ООН.

В організації додають, що регулярне проведення перепису населення має ключове значення для отримання таких даних.

Також щоб зменшити очікуване зниження чисельності робочої сили та забезпечити фінансову стабільність, варто переглянути умови участі на ринку праці та встановлений законодавством вік виходу на пенсію.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top