Хто від завтра не зможе користуватися громадським транспортом?

Із понеділка, 22 листопада, для перевезень приміським громадським транспортом на Львівщині почнуть діяти нові правила. Згідно з рішенням обласної комісії ТЕБ і НС, пасажири, які планують поїздку, повинні мати підтверджуючий документ про вакцинацію від коронавірусу або негативний результат ПЛР-тесту.

Якщо не буде ні сертифікату, ані тесту, то людина сплатить штраф 17 тис. грн. Про це під час брифінгу, 16 листопада, повідомив начальник управління транспорту та зв’язку ЛОДА Степан Рудницький.

Так, з 00:00 22 листопада усі внутрішньообласні перевезення автомобільним та залізничним пасажирським транспортом відбуватимуться тільки для тих пасажирів, які мають відповідний документ, що підтверджує вакцинацію однією або двома дозами, як у паперовому вигляді, так і в застосунку «Дія». Так само пасажир може показати негативний ПЛР- або експрес-тест на антиген чи довідку встановленого взірця про одужання від хвороби.

Зі слів Степана Рудницького, на вокзалах і автостанціях за потреби будуть встановлювати пункти вакцинації, як це раніше було на Головному залізничному вокзалі у Львові та на автостанції №2. Крім пунктів щеплень, на автостанціях також мають намір встановити мобільні пункти від Мінцифри, які консультуватимуть пасажирів та допомагатимуть підтягнути документ у додатку «Дія», якщо хтось не може впоратися самостійно. Перевірятимуть пасажирів та водіїв створені мобільні групи.

«Хочемо мінімально створювати незручності для пасажирів. Цього тижня маємо узгодити роботу мобільних груп. Будемо робити це на автостанціях або на зупинках з тривалим перебуванням транспорту», – каже він.

Якщо пасажир чи водій порушив масковий режим, то має сплатити штраф у розмірі від 170 до 255 грн. У разі відсутності підтверджуючого документу про вакцинацію або негативного ПЛР-тесту доведеться сплатити штраф у розмірі 17 тис. грн.

«Перевізник має забезпечити дистанцію між водієм та пасажирами. Наприклад, у залізничному транспорті така ізольованість від пасажирів є чіткою. Тоді як в автомобільному транспорті перевізники повинні забезпечити прозору перегородку між водієм та пасажирами або місця позаду водія не мають бути зайняті, щоб водій перебував на дистанції не менше 1,5 м», – пояснює Степан Рудницький.

Наразі серед водіїв транспортних підприємств на Львівщині кількість вакцинованих становить 51%, продовжує він. Якщо водій не має щеплення, він має мати довідку про те, що перехворів або негативний ПЛР-тест. За відсутності цього на водія складуть адмінпротокол, який передадуть до суду.  Далі їздити він не має права. Дотепер найчастіше порушення фіксували щодо недотримання водіями маскового режиму та перевезення стоячих пасажирів.

Share this post

scroll to top