П’ятьох дрогобичан нагороджено відзнакою “30 років Незалежності” (ФОТО/ВІДЕО)

Фото Олега Дьорки

До Дня Гідності та Свободи п’ятьох знаних дрогобичан, які своїм служінням довели відданість Україні, нагороджено почесною відзнакою Львівської обласної ради – «30 років незалежності України».

Відзнаку отримали дрогобичани: Мирослав Маринович, український дисидент; Хосе Турчик, громадський активіст та волонтер; Микола Походжай, волонтер, керівник друкарні “Коло”; Артур Деска, волонтер та Левко Скоп, знаний художник.

Нагородження відбулося після панахиди, яку відслужили отці Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ на чолі з отцем Тарасом Гарасимчуком біля Св. Трійці, де на стіні храму знаходиться символічний знак, присвячений Героям Небесної Сотні.

Нагороду вручали депутати Львівської обласної ради Святослав Стефанків, Марія Кульчицька, Тарас Чолій та Ростислав Добош.

“Усі ми, ті, що чуємося українцями, усім ми, ті, що чуємося в єдності цілого українського народу, подивляємо їхнє стояння, їхню жертву та їхню пролиту кров. І сьогоднішній день, коли наша держава вшановує День Гідності та Свободи, ми на цю жертву не дивимося як на те, що є непоправне, а як на ту жертву, що манить, заохочує, пропонує бути новими людьми: жити по-новому, жити свято, жити в чеснотах. І ніколи не піддаватися на сумніви, що, мовляв, Революція Гідності нічого не дала. Якщо ми так кажемо, то значить ми не змінилися, і якщо ми так твердим, то значить ми не бачимо майбутнього ані свого, ані своїх дітей, ані нашого цілого народу. Революція Гідності вказала нам шлях, вказала нам пріоритети”, – у своєму виступі поділився о. Тарас Гарасимчук.

Слово мав також учасник Революції Гідності, доброволець та учасник російсько-української війни депутат Дрогобицької міської ради Ярослав Регей.

“Сьогодні є можливість подякувати й живим активістам та волонтерам. Кожного знаю особисто. Вони всі дуже різні. Але їх об’єднує те, що вони це роблять вже так довго, що я боюсь уявити скільки разів приходили до них розчарування та зневіра. Вони можуть багато нам розказати, що треба не тільки виборювати ці цінності, але щоденно нести їх в маси та захищати протягом усього життя, а не тільки на площах чи страйках. А потім якщо щось не вийшло, то не казати, що Майдани чи Революції не відбулись. Вони 100% відбулися. Ми, як нація, ніяк не хочемо стати спочатку людьми. Бо людьми нам треба залишатися постійно”, – зазначив Ярослав Регей.

У своєму виступі Мирослав Маринович зазначив насамперед, що йому надзвичайно приємно приймати цю відзнаку, як дрогобичанину – людині, яка народилася і зростала у Дрогобичі. Також Мирослав Маринович розповів про кілька важливих висновків з Майдану, про які має пам’ятати і влада, і громадяни. 

“Влада має бути готовою до критики. Ми маємо законне право критикувати свою владу, оберігати її від помилок. А влада має обов’язок перед Богом – служити людям. Це той висновок, який є дуже важливий, дуже боляче нам дався на Майдані. І тому пам’ятаймо це і будьмо готові до того, що кожен хто йде у владу має пам’ятати про те, що він має служити людям і гідно витримувати людську критику. А критика має бути з пошаною людської гідності”, – зазначив Мирослав Маринович. 

Ще на початку тижня нагородження планувалося провести в межах міського заходу біля пам’ятного знаку в сквері Героїв Небесної Сотні, але у п’ятницю нагородження було скасовано. Згодом стало відомо, що нагородження було скасовано через позицію міського голови Тараса Кучми, який не бажав бути присутнім на заході, де б нагороджували волонтера та підприємця Миколу Походжая. Одним із варіантів було провести нагородження, але без Миколи Походжая. Відтак, вручення відзнак відбулося, але в іншому місці – біля Св. Трійці, в атмосфері гідності та свободи.

***

Почесною відзнакою Львівської обласної ради «30 років незалежності України» нагороджують учасників національно-визвольної боротьби українського народу, а також державних, політичних, громадських діячів, які своєю працею утверджують та розбудовують незалежну Україну. 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top