Врятуйте “Верховину”: депутати міської ради Дрогобича підтримали звернення до обласної ради та ЛОДА щодо порятунку ансамблю

Сьогодні на черговій сесії Дрогобицької міської ради депутати підтримали звернення до керівництва Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради та депутатів, щодо співфінансування  ансамблю «Верховина» з обласного бюджету.

“Заслужений Прикарпатський ансамбль пісні та танцю України «Верховина» створений в 1946 році як колектив, що представляє вокально-хореографічне мистецтво Прикарпатського регіону. Упродовж своєї діяльності ансамбль представляв етнічну культуру Прикарпаття як на теренах колишнього Радянського Союзу так і за кордоном.

Після здобуття Україною незалежності – на теренах України. Колектив ансамблю презентував Львівщину і за межами України – Республіка Польща, Латвія, Сербія, Хорватія, Словаччина, Австрія, Бельгія тощо.

І на сьогодні, в умовах непростої економічної ситуації, ансамбль продовжує свою концертну діяльність, пропагуючи нашу українську культуру, музичне та хореографічне мистецтво. З початку заснування колектив ансамблю знаходився на фінансуванні з обласного бюджету. Під час кризи 90-х років ансамбль був переведений на фінансування з міського бюджету м. Дрогобич. У зв’язку з відсутністю належного фінансування колектив опинився під загрозою припинення своєї діяльності.

Щоб уникнути припинення діяльності ансамблю, Львівська обласна рада своїм рішенням від 15.04.2005 р. № 346 прийняла ансамбль на утримання з обласного бюджету.

Рішенням Львівської обласної ради «Про підтримку діяльності комунального закладу Дрогобицької міської ради «Заслужений Прикарпатський ансамбль пісні та танцю України «Верховина» № 696 від 15 травня 2018 року, а саме п. 2.1 було вирішено прийняти на часткове утримання з обласного бюджету починаючи з 15.06.2018 комунальний заклад Дрогобицької міської ради «Заслужений Прикарпатський ансамбль пісні та танцю України «Верховина». Дане рішення на теперішній час є чинним. Відповідно до цього рішення дана установа була профінансована на оплату праці працівникам :

  • у 2018 та 2019 роках по 2,5 млн.грн. з бюджету м. Дрогобича та 2.5 млн. грн. з обласного бюджету на відповідний рік;
  • у 2020 році отримано 3 млн.грн. з бюджету м.Дрогобича та 1,625 млн. грн. з обласного бюджету

У 2021 році ансамблем отримано кошти у розмірі 3,9 млн.грн. лише з бюджету Дрогобицької міської територіальної громади. Коштів з обласного бюджету для фінансування на оплату заробітної плати у 2021 році не було виділено. На даний момент потреби ансамблю профінансовано з місцевого бюджету, проте кошти на фінансування ансамблю в обласному бюджеті на 2021 рік не передбачено.

У зв’язку із недофінансуванням на оплату праці заборгованість по виплаті заробітної плати працівникам ансамблю складає 926,5 тис. грн. станом на 27.10.2021 р., а до кінця року становитиме 2,8 млн.грн. Керівництво ансамблю неодноразово зверталось за допомогою щодо виділення коштів для оплати праці у 2021р. до Львівської обласної ради, народних депутатів України, обласної профспілкової організації працівників культури України, але позитивного рішення цього питання не отримали. Запровадження на території України карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів, виникненням енергетичної кризи в державі призвело до збільшення дефіциту дохідної частини бюджетів місцевих громад. На сьогоднішній день Дрогобицька міська рада виконала своє зобов’язання, щодо часткового фінансування потреб ансамблю, проте фінансування в повному обсязі є неможливим.

Оскільки дефіцит місцевого бюджету становить 15,0 млн. грн. Звертаємось до Вас з проханням виконати зобов’язання взяті на себе рішенням №696 та вирішити питання про виділення коштів для оплати праці працівникам ансамблю у 2021р. та віднайти в обласному бюджеті кошти в розмірі 2,8 млн.грн. для фінансування в 2021 році комунального закладу Дрогобицької міської ради «Заслужений Прикарпатський ансамбль пісні та танцю України «Верховина». Без допомоги Львівської обласної ради ансамбль з такою великою історією та самобутньою унікальністю може припинити існування”, – йдеться у зверненні.

Нагадаємо, що працівники ансамблю, який цього року святкує 75 років свого заснування, вже три місяці не отримують заробітну плату.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top