Сьогодні – День захисників і захисниць України!

14 жовтня – сильний і важливий для українців день, який має багато змістів. Святкуємо річницю створення Української повстанської армії, День Козацтва, День захисників і захисниць України, а також релігійне свято Покрови Пресвятої Богородиці.

День захисників і захисниць України. Свято є неробочим днем. Встановлено Указом президента в 2014 році. Раніше мало назву День захисника України. 14 липня 2021 Верховна Рада України перейменувала свято в “День захисників і захисниць України”.

Назва цього популярного у народі свята говорить сама за себе. Захист своєї батьківщини від зазіхань з боку тих, хто час від часу намагається загрожувати державним принципам будь-якої країни – благородна справа, яка вимагає від людей сміливості, честі і відваги, дуже часто величезної самопожертви і колосальної самовіддачі.

Дата 14 жовтня вибрана не випадково: цього дня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, а у 1999 році встановлений і День українського козацтва.

З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю.

Вже у ХХ столітті козацькі традиції боротьби за незалежність України наслідували вояки Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. І не випадково днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови. Таким чином, цілком логічно, що цього дня давнє героїчне минуле України поєдналося з героїчним теперішнім.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top