Чому запуск 930 повітряних кульок на День міста Дрогобича погана ідея?

Однією із “цікавинок” цьогорічного святкування Дня міста Дрогобича будуть 930 гелевих кульок, які планують запустити в небо.

“Їх біля усіх навчальних закладів Дрогобицької ТГ, а таких 31, у визначений час випустять школярі, вітаючи тим самим Дрогобич із Днем міста. Кульки запускатимуть у кількості по 30 штук кожен навчальний заклад і таким чином – в небо підніметься 930 повітряних кульок, символізуючи ювілей міста”,йдеться у матеріалі, розміщеному на сайті Дрогобицької міської ради.

Чому це погана ідея і чому від неї варто відмовитися?

Найкраще про небезпеку кульок написала колишня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Але мало людей замислюється, що відбувається з кульками далі. Звісно, вони не просто розчиняються в повітрі“, – каже  Уляна Супрун.

Супрун разом з громадською організацією UAnimals пояснює, які саме шкідливі наслідки мають повітряні кульки та їхні залишки для довкілля і тварин, та чому слід відмовитися від цієї традиції.

Як це шкодить довкіллю?

– Повітряні кульки можуть подолати великі відстані, забруднюючи найвіддаленіші і незаймані куточки нашої країни. Після відпускання в небо, вони потім падають назад на поверхню землі та у водойми. Термін розкладання кульок складає від 4 років, капронових стрічок — понад 100 років.

– Натуральні латексні кульки класифікуються як пластикові відходи через зовнішні фізичні характеристики матеріалу. Вже доволі добре відомо, наскільки пластик шкідливий для довкілля, тварин та здоров’я людини. 

– Яскраве забарвлення кульок та стрічок дуже приваблює тварин і птахів.

– Багато тварин не здатні відрізнити їжу від сміття, тому вони можуть випадково проковтнути залишки кульок, які можуть завдати їм шкоди. Коли тварина поглинає залишки кульки, вона може блокувати її шлунково-кишковий тракт. Внаслідок чого тварини більше не можуть їсти та гинуть від голоду.

– Залишки повітряних кульок, що потрапили у воду, дуже схожі на медуз чи інших невеликих морських створінь. Через це їх споживають в їжу більші морські тварини.

– Птахи часто заплутуються в стрічках і не можуть більше літати. Крім цього, вони також споживають залишки повітряних кульок в їжу.

З огляду на дані наслідки, в деяких регіонах Великобританії, Австралії та США запуск кульок заборонений законодавством. 

***

Крім цього запуск кульок планується організувати по школах Дрогобицької громади. Це теж погана ідея, оскільки у школі теж має відбуватися формування екологічної культури та культури сталого розвитку. 

Поки є час від цієї ідеї ще можна відмовитися. Не витрачати кошти на закупівлю кульок, не прищеплювати шкільній молоді погані звички, які забруднюють природу. 

Енергію і кошти, які плануються витрати на акції з кульками, можна скерувати у більш конструктивне річище. Наприклад, прибрати якийсь з парків Дрогобича чи громади, чим і вшанувати рідне місто, або ж посадити дерева. Кошти, які планується витрати на цю акцію, можна передати на потреби онкохворим чи потребуючим. 

Олег Дьорка

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top