Зеленський підписав закон, який посилює відповідальність за знущання з тварин. Що він передбачає?

Президент Володимир Зеленський 6 серпня підписав закон про впровадження в Україні стандартів ЄС щодо гуманного ставлення до тварин.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради. Там зазначено, що закон №2351 повернули до парламенту з підписом глави держави.

Документ, серед іншого, передбачає впровадження низки директив Європейського Союзу щодо захисту тварин від жорстокого поводження, пов’язаних із Європейською конвенцією про захист домашніх тварин (її Україна ратифікувала у 2013 році).

Законом вводиться заборона на вбивство тварин для регулювання їхньої чисельності (шляхом отруювання, евтаназії тощо), а також знущання чи жорстоке поводження з домашніми й бездомними тваринами (приміром, негуманне дресирування чи дарування тварин як призи).

Заборонено тепер також використовувати тварин у рекламі розваг і закладів харчування, для фотосесій (за винятком зоопарків, дельфінаріїв і цирків), утримувати хижих чи рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах або вдома.

Закон передбачає введення відповідальності за контрабанду рідкісних видів тварин чи рослин і пропаганду жорстокого поводження з тваринами, а також відновлення практики конфіскації браконьєрських знарядь і незаконно добутої продукції.

Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягти до адміністративної, а з 16 років — до кримінальної відповідальності. Постраждалу тварину конфісковуватимуть, а її власника позбавлятимуть прав на утримування тварин на п’ять років.

Закон має запрацювати через три місяці після його публікації в офіційному віснику.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top