У Самборі відреставрують міську ратушу!

Наразі для цього місто оголосило тендер на виготовлення ПКД. Роботи переможця профінансує область – на суму 800 тисяч гривень, які виділили у межах обласної програми, – про це повідомляють у Департаменті архітектури та містобудування Львівської ОДА.

Ратуша у Самборі є пам’яткою архітектури національного значення, споруджена у XVІІ столітті. Попередньо, проєктно-кошторисна документація буде передбачати ремонтно-реставраційні роботи у будівлі. Зокрема, відновлення фасаду, внутрішніх інтер’єрів, даху та пристосування під адміністративні приміщення. Наявність таких документів дасть можливість у наступний бюджетний період фінансувати проведення самих робіт на пам’ятці.

Самбірська ратуша — пам’ятка архітектури XVII—XIX ст. загальнодержавного значення.

Первісна ратуша була дерев’яною. Вона згоріла 1498 році разом з усіма навколишніми будинками. На початку XVI ст. збудували нову одноповерхову ратушу з невисокою вежею і годинником. Ця ратуша теж згоріла (1637 р.), а на її місці у 1638–1668 роках звели двоповерхову муровану з 40-метровою 8-гранною вежею та ліхтарем. Донині зберігся стародавній ренесансний портал. І хоча документів про його виготовлення не збереглося, його форми, чистота стилю промовляють про те, що цей портал виготовлено разом з первісною будовою і що його майстер був під впливом італійських майстрів, які працювали у Кракові. 1844 р. ратушу реконструйовано — добудовано вхідні портики, змінено місце входу і влаштовано нові фасади.

На південному боці ратушної вежі, у 1760 році, було встановлено образ Матері Божої, подарований польським священиком Валентином Дудкевичем. У 1877 році цей образ замінено на виготовлений з мідної бляхи. Він простояв до приходу совітів у 1939 році. У 1997 році на цьому місці встановлено гіпсову фігуру Матері Божої.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top