Керівник медицини Львівщини Орест Чемерис: Лабораторії не справляються. Інтерв’ю

Епіцентр пандемії в Україні перемістився з Буковини на Львівщину. В останній тиждень Львівська область вийшла в число лідерів за показниками захворюваності на коронавірус.

За попередню добу в області зафіксовано 139 випадків, днем раніше 132. Це найвищі цифри за весь час епідемії для краю. Епіцентром розповсюдження хвороби є Львів. Усього в області діагноз Covid-19 підтвердився у 2797 хворих. Львівська обласна комісія з надзвичайних ситуацій вирішила продовжити карантин ще на тиждень.

Начальник  департаменту охорони здоров’я Львіської ОДА Орест Чемерис причиною збільшення зафіксованих випадків захворювання на коронавірус на Львівщині називає чергу з 2 тис. аналізів, яка утворилася внаслідок браку потужностей лабораторій в області, інформує Главком. Оскільки обласні лабораторії не справляються, тепер аналізи проводитиме Національна вірусологічна референс-лабораторія.

Яку кількість аналізів лабораторії області можуть обробити за добу?
Понад 500 зразків – 530-540.

Раніше ви уже говорили, що лікарні обласного центру наближаються до межі заповнення. Яка зараз ситуація в лікарнях Львова і області?
Щодо області, то заповненість ліжко-місць – 24%. Чому були майже заповнені лікарні у Львові? У нас є лікарні першого рівня, які зосереджені безпосередньо в обласному центрі, і лікарні другого рівня, які зосереджені у районах області. Тривалий час усіх хворих, і всіх, в кого була підозра на Covid-19, концентрували у Львові. Відповідно, коли побачили, що заповненість доходить до певного рівня, вирішили задіяти лікарні другого рівня. Станом на зараз проблем у тому, щоби покласти хворого до лікарні, немає, це питання абсолютно не стоїть, як у Львові, так і в області. Щодо навантаження на госпітальну мережу – проблем немає попри велику кількість звернень пацієнтів, які звертаються у середньому та важкому стані.

Скільки в області апаратів штучної вентиляції легень і скільки, за вашою оцінкою, їх потрібно, враховуючи тенденцію до зростання кількості хворих на коронавірус?
Наразі у реанімації 48 людей, з них 14 перебувають на апаратах штучної вентиляції легень. Всього є 218-220 апаратів, які можемо задіяти. Як бачите, вистачає. Окрім того, є достатня кількість місць і у реанімаційних відділеннях.

Близько 20% хворих на коронавірус у вашій області – медики. Причина – недотримання правил користування захисними костюмами?
Цю проблему я хочу розмежувати. Найбільше захворіли медики Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, Львівської обласної клінічної лікарні і Львівського обласного центру екстреної допомоги. Тобто це люди, які надають ургентну допомогу. У медиків, які працюють у лікарнях, що надають допомогу хворим на Covid-19, відсоток інфікування мінімальний, мова про поодинокі випадки. З чим пов’язані захворювання медиків? Захворюваність є у тих лікарнях, у яких збільшилася кількість первинних звернень. Оскільки деякі багатопрофільні лікарні перепрофільовані під Covid-19, відповідно, концентрація людей, які звертаються, скажімо, з болями у животі, з апендицитом до ургентної лікарні збільшується. Є більший потік пацієнтів, більше контактних осіб. Бувають випадки, коли пацієнта доставляють у важкому стані, медик змушений, рятуючи життя, бігти в операційну, десь об’єктивно не дбає про свою безпеку заради того, щоби надати невідкладну медичну допомогу.

Тобто ви хочете сказати, що маючи усі засоби захисту, самі медики нехтують ними?
Засобів є достатньо. Чи можна сказати про нехтування? Але чи є нехтування, коли привезли хворого у важкому стані і йому потрібно невідкладно надати допомогу, аби врятувати життя? То так, звичайно, в моменти інтенсивної роботи медик, можливо, не дотримується (правил безпеки), але це ж несвідомо. Можливо, на початку (епідемії), коли був чіткий розподіл лікарень, були думки, що хворі з коронавірусом мали бути тільки в одних лікарнях і не були в інших. Але відтоді коли вірус став поширюватися, інфікування стало можливим всюди.

Коли Буковина лідирувала за кількістю хворих, журналісти повідомляли про неналежні умови тамтешніх лікарень, медики не мали можливостей переодягатися з дотриманням усіх норм. Чи є в лікарнях вашої області з цим проблема?
У нас точно немає з цим проблеми. У нас багатопрофільні лікарні, одні з найкращих, всі засоби індивідуального захисту вони мають. Щоби ви розуміли, якщо хірург оглядає пацієнта, він одягає комбінезон, потім коли йде в операційну, мусить зняти комбінезон, помитися, одягнути стерильний халат. Мова про великі лікарні, у них  усі умови. Наприклад у нашій обласній – 1 тис. ліжок.

У Києві, як і на Львівщині, МОЗ поки не дозволяє пом’якшувати карантин. Але в столиці нещодавно запустили метро, електрички везуть людей до столиці. Натомість у вас – ні.
Є постанова Кабміну №392. Там є показники: інцидентість (загальна кількість нових випадків COVID-19 за останні сім днів), відсоток заповнення ліжок і кількість проведення тестування на 100 тисяч населення. У нас два показники у межах норми. Заповнення ліжок – менше 50%, кількість проведення тестувань на 100 тисяч: треба показник 12, у нас він майже удвічі вищий. Натомість інцидентність у нас є вищою за норму, що не дозволяє пом’якшувати карантин.

Скільки медиків звільнилися з лікарень за час епідемії коронавірусу?
На самому початку були випадки, але вони поодинокі. Більше стосувалися молодшого і середнього медичного персоналу.

Джерело

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartones

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top