Шевченківський суд зобов’язав ДБР порушити справу щодо можливої держзради Зеленського

Шевченківський районний суд Києва зобов’язав Державне бюро розслідувань почати досудове розслідування щодо можливої держзради президента Володимира Зеленського та його оточення через нібито зрив операції із затримання членів ПВК «Вагнера».

Про це пише «Суспільне» та «5 канал».

Зокрема, заяву про вчинення злочину до ДБР подала група людей, включно з ексдепутатом Андрієм Тетеруком. Але тоді правоохоронці відмовилися розпочинати розслідування.

Після цього заявники звернулися до суду зі скаргою на бездіяльність ДБР та вимогою змусити відомство почати розслідування.

Як зазначає «5 канал», засідання 22 липня тривало всього близько 15 хвилин, оскільки сторона відповідачів, тобто ДБР, не з’явилась. Попереднє засідання також перенесли через неявку відповідачів.

Врешті, суд задовольнив скаргу позивачів у повному обсязі та ухвалив рішення зобов’язати ДБР почати досудове розслідування.

«Суддя ухвалив рішення зобов’язати ДБР вчинити так, як передбачає українське законодавство, а отже: нашу заяву про вчинення кримінального правопорушення за статтею 112 ККУ (Державна зрада) зареєструвати та внести в Єдиний реєстр досудових розслідувань», — розповів Тетерук.

Інший ексдепутат Ігор Лапін зазначив, що ДБР мають перевірити «явку з повинною» Зеленського, маючи на увазі червневе інтерв’ю президента.

Що ж сказав Зеленський?

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю у програмі «VIP з Наталею Мосейчук» в етері телеканалу «1+1» підтвердив, що спецоперація з затримання «вагнерівців» в Україні дійсно готувалася, а Київ у неї «максимально затягували», хоча раніше назвав «маячнею» інформацію про «злив» спецоперації.

Він також зазначив, що подзвонив самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку й заявив про готовність передати всю інформацію щодо «вагнерівців». І той нібито пообіцяв йому допомогти.

«Я був впевнений, що він передасть нам цих вбивць. Але потім відбулось те, що відбулось. Це була моя остання з ним бесіда. На жаль, на сьогодні відносини… такі», — сказав Зеленський.

Цю заяву багато хто розтлумачив як те, що президент України передав Лукашенку інформацію про підготовку спецоперації. Втім, в Офісі президента заявляють, що розмова між Зеленським та Лукашенком відбулася, коли «вагнерівці» вже тиждень були затриманими у Білорусі.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк сказав, що під час телефонної розмови 5 серпня Зеленський попередив Лукашенка про те, що Україна не сприйматиме іншого варіанту, окрім екстрадиції «вагнерівців» в Україну.

«“Вагнерівці” на той момент вже перебували під арештом у Білорусі понад тиждень. Лукашенко обіцяв передати “вагнерівців” нам. Але він обрав інший варіант. Саме тому й після того контактів з Лукашенком у президента Зеленського не було», ㅡ зазначив Подоляк.

Справа «вагнерівців»

У серпні 2020 року Білорусь віддала Росії затриманих у Мінську найманців ПВК «Вагнера», попри те, що Україна оголосила їм підозру за злочини на Донбасі.

А через три дні в інформаційному просторі України почали активно обговорювати версію про те, що «візит» бойовиків «Вагнера» до Білорусі був нібито операцією українських спецслужб для їхнього затримання.

Згідно з цією версією, операцію вже на завершальній стадії зупинив Офіс президента, а точніше сам його очільник Андрій Єрмак, назвавши її такою, що є не на часі через анонсований обмін полонених.

П’ятий президент України Петро Порошенко у грудні 2020 року заявив, що саме він особисто санкціонував у 2018 році операцію із затримання бойовиків російської ПВК «Вагнера». Він переконував, що нинішня влада її зірвала.

Єрмак заперечує, що таку операцію українські спецслужби проводили.

На початку березня 2021 року у Держбюро розслідувань повідомили, що таки розслідують справу про зрив операції щодо затримання бойовиків російської ПВК «Вагнера» і хочуть допитати, зокрема, Єрмака.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top