На Львівщині почали видавати covid-паспорти. Як отримати?

Офіційну видачу covid-паспортів в Україні анонсували з початку липня. Втім документ, що засвідчує зроблене вам щеплення проти коронавірусу, може надати й сімейний лікар. На Львівщині його вже видають. Про це Львівському порталу повідомила очільниця обласного лабораторного центру Наталія Іванченко.

Так, мешканці Львівщини мають змогу отримати covid-паспорт ще до того, як їх почнуть оформляти й видавати на державному рівні. Такий документ можна взяти у свого сімейного лікарня.

Єдиний нюанс – для цього потрібно мати два щеплення проти коронавірусу вакциною, яку схвалює ВООЗ. Наразі в області необхідні дві дози вакцини ввели 6568 людям. Відтак всі вони вільно можуть отримати covid-паспорт.

«Такі паспорти можуть видавати сімейні лікарі, вони вже їх видають. Сертифікат видруковують з медичної інформаційної системи, засвідчують печаткою лікаря та печаткою закладу охорони здоров’я, який його видає. Цей документ не є чимось новим, він передбачений Міжнародними медико-санітарними правилами 2005 року. Раніше такі сертифікати видавали, коли вакцинували людей від жовтої лихоманки», – розповіла Наталія Іванченко.

Наталія Іванченко наголосила, що з covid-сертифікатом, який видає сімейний лікар, можна безперешкодно виїжджати за кордон. Саме такого формату документ будуть видавати, допоки на міжнародному рівні не буде визначено формат паспорта вакцинації.

Зауважимо, що сovid-паспортом називають документ, який підтверджує факт вакцинації людини від коронавірусної хвороби. Він має засвідчити, що людина не лише не хвора на Covid-19, а й не становить небезпеки для інших і не може захворіти сама.

Про введення такого документу у світі заговорили ще з початку пандемії коронавірусу, але тільки зі стартом масової вакцинації країни почали його впроваджувати на національному рівні. Лише після цього виникла ідея запровадити певний глобальний covid-паспорт.

Остаточно впровадити такий документ у Європейському Союзі планують з 15 червня. Його формат буде єдиним для всіх країн-членів.

Нагадаємо, сертифікати вакцинації проти Covid-19 в Україні почнуть видавати з 1 липня цього року. Оформити такий документ можна буде через «Дію».

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top