«Залюбки це зробимо»: в РНБО не виключають можливість обміну Медведчука на політв’язнів Кремля

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов вважає, що народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука можна буде обміняти на українських політв’язнів, яких утримують у тюрмах у Росії. Але ухвалити таке рішення може лише президент.

Про це Данілов сказав в ефірі програми «Свобода слова з Савіком Шустером».

У нього запитали, чи можливий обмін Медведчука на українців у російських в’язницях, на що секретар РНБО відповів:

«Це рішення ухвалює президент України. Я думаю, що якщо буде така можливість, то ми залюбки це зробимо».

За даними уповноваженої з прав людини Людмили Денісової, Росія через політичні мотиви переслідує 133 громадян України, зокрема 114 із них перебувають в ув’язненні в РФ та в окупованому Криму.

Що сталося з Медведчуком?

19 лютого Рада нацбезпеки і оборони України запровадила санкції проти Медведчука та його соратника Козака. Обмеження ввели у зв’язку з розслідуванням СБУ щодо фінансування тероризму. Перед тим санкції запровадили лише проти Козака, зокрема обмеження стосувалися компаній, які володіють телеканалами ZIK, «112 Україна» та NewsOne.

11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала Медведчуку й Козаку підозри у держзраді та порушенні законів та звичаїв війни. 13 травня Медведчука відправили під цілодобовий домашній арешт, а Козак нібито перебуває на лікуванні у Білорусі.

***

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top