Локдаун в Україні спричинив падіння середньої зарплати: які сфери постраждали найбільше

Більшість роботодавців пропонували заробітну плату значно нижче середньоринкової.

Після посилення карантину в Україні зменшилася середня заробітна плата. Про це свідчать дані кадрового порталу grc.ua

Наприкінці березня – на початку квітня (до переведення 90% території України в “червону зону”) середня компенсація становила 17 468 грн. Наприкінці квітня сума зменшилася на 403 грн і склала вже 17 065 грн/місяць.

Найбільше постраждали професійні сфери, пов’язані із роботою з людьми, мистецтвом і виробництвом. 

Так, падіння заробітних плат у категорії “Спорт, фітнес” склало 48% (різниця в окладах, які пропонували роботодавці на початку і наприкінці квітня, склала 17 559 грн). У категорії “Мистецтво, медіа” – на 36%. Несподівано просіла традиційно стабільна у фінансовому плані категорія державних службовців. Падіння пропонованих окладів чиновників склало 29% (з 22 650 грн до 16 000 грн).

Але є й галузі, які показали навпаки зростання окладів: юриспруденція (+29%), консалтинг (+25%) і топменеджмент (+19%). Максимальне зростання середньої заробітної плати показала категорія “Безпека” – наприкінці квітня середня компенсація кандидатів сегмента зросла на 57% і склала 12 297 грн/місяць. Зросли оклади і в індустрії IT/телеком (зростання компенсації склало +26%). Зарплати ж медиків, незважаючи на підвищене навантаження на медичну систему і гостру нестачу персоналу, наприкінці квітня порівняно з початком місяця зменшились на 1 555 гривень. Оклади фахівців з продажів практично не змінилися (зростання склало +5%).

Водночас більшість роботодавців України пропонували заробітну плату значно нижче середньоринкової. Так, компенсація за роботу 57% вакансій наприкінці квітня стартувала від 9 700 грн. Ще 23% роботодавців пропонували оклад від 19 500 грн/місяць. 11% компаній були готові платити від 29 200 грн. Більш високі оклади (від 39 000 грн і вище) пропонували всього лише 9% українських роботодавців.

Джерело – tsn.ua

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top