А ви були у найстарішій церкві Дрогобича? Церква Воздвиження Чесного Хреста (ФОТО)

А ви були у найстарішій церкві Дрогобича? Церква Воздвиження Чесного Хреста ділить подвір’я з міською пожежною частиною. Саме це було однією з причин, що 10 років тому завадили храму увійти до переліку 16 церков українських та польських Карпат, які внесли до списку ЮНЕСКО.

Але це не применшує краси та цінності самої пам’ятки. Вперше храм на цьому місці згадується у документах 1496 року. Однак до наших днів він не зберігся. Під час татарського нападу на місто 1499 року церква згоріла. Нинішню 1613 року спорудили у тодішньому передмісті Зваричі на захід Дрогобицької жупи (солеварні). Церква дуже затишна і притульна. Основна її незвичність у тому, що під одним дахом, фактично, вмістилися дві святині.

Як це?

А ось так: 1661 року на емпорі над бабинцем спорудили каплицю св. Івана Хрестителя. У результаті, храм став двоярусним і двоверхим. А справа в тім, що на одному престолі не можна було відправляти третю денну службу, тому виникла потреба у побудові каплиці. Раніше побудова таких каплиць була поширеною практикою, однак до сьогодні подібних залишилися одиниці. Цікаво, що таку ж особливість має й інша дрогобицька церква – Святого Юрія, занесена до Списку ЮНЕСКО.

Особливо цінними та цікавими є розписи всередині храму. Стінопис походить з різних часів: у вівтарі зберігся розпис поч. XVII ст., каплиця розмальована у 1672 році, східна стіна нави – у 1736 році.Ще з радянського часу, а точніше з 1970-х років, храм є музейним об’єктом.

У 1970-1971 роках його відреставрували під керівництвом архітектора Івана Могитича. Попри сусідство пожежників, потрапити на територію та оглянути церкву зовні можна без проблем. А от про екскурсію всередину потрібно домовлятись з музейниками заздалегідь. Через поганий стан та потребу реставрації як музейний об’єкт вона нині повноцінно не працює.

Шанс на повноцінну реставрацію храму є – будівля одна з претендентів на фінансування в рамках програми Велике будівництво у культурній спадщині. Вона також одна з 16 знакових пам’яток області, що увійшли до проєкту «Культурна спадщина Львівщини.

Перезавантаження», що реалізує департамент архітектури та розвитку містобудування ЛОДА у партнерстві з Інститут стратегії культури за підтримки Український культурний фонд. Знавці пам’яток запевняють, що Воздвиженська церква ні за віком, ні за естетикою не поступається відомій Святоюрській. До останньої можна пройтись пішки, витративши всього 3-5 хвилин.

Коли будете в Дрогобичі, не оминіть увагою і інші пам’ятки: площу Ринок, костел святого Варфоломія (кін. 14 – поч. 16 ст.), церкву св. Параскеви П’ятниці (1815), катедральну церкву Пресвятої Трійці (зведену як костел, кін. 17 ст.), церкву апостолів Петра і Павла, синагоги, солеварню та унікальний і найстаріший на Львівщині мурований шпихлір для зберігання зерна (1778).

Відстань зі Львова до Дрогобича – 85 км.

Фото Віталія Грабара та Ігор Мартинів

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top