З 1 вересня українських школярів годуватимуть по-новому. Що зміниться?

В Україні з 1 вересня набудуть чинності нові норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, які, зокрема, передбачають зменшення споживання солі, цукру та трансжирів.

Про це заявила Тетяна Скапа з Міністерства охорони здоров’я.

Відповідні норми уряд ухвалив наприкінці березня, проте запрацюють вони вже з нового навчального року, аби школи та інші заклади освіти встигли підготуватись.

Серед головних змін:

  • з норм харчування прибрали кондитерські вироби, бо в них забагато цукру та трансжирів;
  • споживання соків обмежили через велику кількість цукрів;
  • з норм прибрали консерви (м’ясні, рибні, овочеві) через високий вміст солі та можливу наявність консервантів;
  • споживання хліба та картоплі зменшено;
  • має бути збільшено споживання молока та кисломолочних продуктів, круп, бобових.

Детально з новими нормами харчування можна ознайомитися за посиланням. Крім цього, ось додаток до постанови уряду, який нормує харчування як п’ятиденне, так і семиденне. Серед іншого, там є норми за енергетичною цінністю продуктів, за кількістю білків, жирів, вуглеводів. Наприклад, рекомендується замінювати насичені тваринні жири ненасиченими жирами рослинного походження.

Крім цього, у 2021 році в Україні запрацював новий санітарний регламент, який передбачає такі зміни:

  • сіль дозволяється використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі, кількість її в стравах суттєво обмежена;
  • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 г продукту;
  • цукор та підсолоджувачі додавати заборонено навіть у напої (чай, какао з молоком, компот, узвар тощо). Єдиний виняток – хлібобулочні вироби, де кількість цукру може бути не більшою 5 г на 100 г готового продукту;
  • усі страви можна споживати виключно в день приготування;
  • сніданок, обід та вечеря мають містити одну порцію зернових продуктів або картоплі, по одній порції овочів та фруктів, порцію м’ясних чи рибних страв та порцію молочних чи кисломолочних продуктів. Вживання плавленого сиру не дозволяється;
  • у шкільних буфетах, окрім обмежень на продаж кондитерських виробів із кремом та морозива, які були й раніше, відтепер заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
  • також заборонені газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top