Британські парламентські дебати у Дрогобичі: як це було?

Молодь Дрогобича взяла участь в інтелектуальному двобої, відчула себе в ролі Уряду та Опозиції, а також мала можливість розібратися в актуальних політичних реформах в Україні. Все це про регіональний дебатний турнір у Дрогобичі, який відбувся 15 квітня в онлайн-форматі. 

Дебати – це інтелектуальна гра, яка розвиває критичне та аналітичне мислення шляхом дискусії між опонентами та прибічниками однієї теми. У цілому світі дебати використовують для розвитку культури ведення дискусії та поширення демократичних цінностей. Саме дебати допомагають розвиватися громадянському суспільству і вчать бачити проблему з різних сторін.

Вісім команд дебатерів з Дрогобича дискутували на такі актуальні політичні теми, а саме:

-Уряд має розробити дієвий превентивний механізм зниження корупційних ризиків в громадах.

-Парламент має реформувати політичні партії, прийнявши новий закон.

-Парламент має забезпечити молодіжні квоти в партійних списках.

Суддями у турнірі були:

  • Святослав Херович – політолог, наймолодший радник міського голови у м. Жовква;
  • Оля Біла – журналістка “Варто – Галицькі новини”;
  • Роман Щудло – юрист та член “Української Галицької партії”

За результатом трьох турів переможцями регіонального дебатного турніру стала команда “Соціологині” – Марія Футиш та Мар’яна Гриньо, студентки ДДПУ ім. І. Франка, історичного факультету за спеціальністю “Соціологія”. 

2 місце – команда “Дружба” – Ковалько Маркіян, Петрина Богдан (ДДПУ ім.І.Франка);

3 місце – команда “Fortes fortuna adiuvat” Харів Михайло, Ковба Богдан (Ліцей №1 імені Івана Франка);

4 місце – команда “Солевари” – Ніколаєнко Єлизавета (Ліцей №2), Грицик Юліана (Дрогобицький механіко-технологічний коледж ).

Переможниці Марія та Мар’яна вже вдруге беруть участь у такому заході і радо діляться своїми враженнями.

“Дебати – це дуже крута і інтелектуальна гра, де можна приймати ролі уряду чи опозиції. Вона стимулює до дій, задає тон політичного мислення та включення в громадянське життя. Я дуже вдячна організаторам ВІ “Активна Громада” за таку чудову можливість”, – Марія Футиш.

“Дебати у такому форматі мені дуже подобаються. Це цікаво та захоплююче. У них своя особлива атмосфера, яка налаштовує відстоювати свою позицію до кінця. Тут панує не тільки дух суперництва, а й командної роботи, і це дійсно дуже круто. Дякую організаторам за таку можливість, а також командам, які були гідними суперниками”, – Мар’яна Гриньо.

Вітаємо переможців, які незабаром позмагаються на фінальному національному дебатному турнірі.

Окрім знань та практичних вмінь в ораторському мистецтві, команда-переможець та фіналісти отримають цінні призи від “Активної Громади”.

Бажаємо успіху команді “Соціологині” у національному дебатному турнірі та гідно представити Дрогобич!

Дебати з політичних реформ у такому форматі ВІ “Активна Громада” проводить вже 4 роки поспіль. Цьогоріч дебатний турнір відбувся у 30 містах України за форматом Британські парламентські дебати.

ВАРТО_знати: Британський формат Парламентських дебатів був створений на початку XX століття у Великобританії. Сьогодні цей формат найбільш широко представлений у Великобританії та Ірландії, а також в інших країнах Європи, є офіційним форматом міжнародних турнірів. Британський формат є моделлю британського парламенту, в якому дві команди грають за Уряд  і дві за Опозицію. Кожна команда складається з двох гравців, які намагаються переконати у своїй правоті суддю. 

Нагадаємо, що захід відбувається в рамках проєкту “Право вибору”, що підтримується Національним Демократичним Інститутом (NDI) за фінансування наданим Агентством США з Міжнародного Розвитку.


Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top