У Стебнику хочуть прибрати територію біля солеварні “Саліна”. Толока – 10 квітня

Фото igotoworld

У Стебнику хочуть прибрати територію біля колишньої солеварні “Саліна”.

Про весняну ініціативу прибирання повідомив стебницький староста – Тарас Городиський.

“В суботу, 10 квітня, о десятій годині, на території навпроти солеварні «Саліна», відбудеться весняна толока. Планується розчищення території від стихійних заростей, ліквідація засмічень, покращення естетичного стану території”, – повідомив староста.

Захід відбудеться з дотриманням карантинних вимог та обмежень, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби «COVID-19». Органзатори закликють небайдужих взяти участь у толоці.

“Весна – час на прибирання. Тому запрошуємо охочиш долучитися до доброї справи – прибирання території біля солеварні “Саліна”. Задумка цікава ще й тим, аби привернути увагу громади до цієї історичної території нашого міста”, – прокоментував ВАРТО Олег Лехуш, стебничанин, учасник ініціативи “Новий Стебник”.

Читайте також: “Чи може промислова епоха міста змінитись на туристичну?”

ВАРТО_знати: солеварня “Саліна” за Австро-Угорщини мала вигляд невеличкого палацу: литі чавунні решітки з вітражами, мозаїчний паркет в банкетному залі, де проводили бали. У XIX столітті австрійська влада монополізувала право на видобуток солі. Під страхом великих штрафів місцевому населенню заборонялось індивідуально займатись цим промислом.

У гірничі виробки напускали прісну воду з ріки Соляниці (тоді вона була екологічно чистою). Вода розчиняла соляний зубер і утворювала насичену ропу. Соляний розчин спершу вивозили наверх кінною тягою, пізніше замінили паровою машиною. Розчин вивозили по похилій шахті, яка від “Саліни” поступово заглиблювалася в землю. По обидва боки від центрального корпусу стояли виварювальні чани, в яких випаровували ропу дровами.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top