“Вкотре про Шпихлір. Збережемо землю біля нього – збережемо Шпихлір”, – Олег Дьорка

Фото Олега Дьорки

Цінність Шпихліра не лише у будівлі, яка є пам’яткою національного значення, але й у території біля нього.

Кілька тижнів тому в одному із постів я зазначив, що першочергово треба розв’язувати питання зі статусом землі біля Шпихліру.

Це перший крок.

Якщо відновлений Шпихлір, в якому працюватиме або новий відділ музею “Дрогобиччина”, або освітньо-інноваційний громадський простір, буде стояти на клаптику землі в оточені багатоповерхівок, позаду стоянки, на території якої теж може з’явитися будинок, то ми втратимо його. Шпихлір втратить свій потенціал, як і ця територія, яка ще може послужити громаді.

Фото – Анни Герич

Тому, першим ділом – земля біля Шпихліру!

Звісно, паралельно треба працювати над тим, що у ньому буде, над його змістовим наповнення. До слова, проєкт по відновленню Шпихліра вже подано на “Велику Реставрацію”.

Але першим ділом, вже і негайно, треба сформувати ділянку, до якої б увійшла охоронна зона Шпихліру з будівлею, сад, який нещодавно хотіли відібрати у громади (спроби ще будуть і формування ділянки на випередження цим добродіям, власникам фіктивної нерухомості в саду, збереже землю біля Шпихліра), велика територія позаду стоянки та, в перспективі, теритрія стоянки.

Щодо стоянки, яка є в оренді, а земля є комунальною, вже зараз треба розпочати перемовини з орендарями щодо того, аби її перенести в інше місце.Шпихлір має бути видно з вулиці Грушевського!Шпихлір, який буде десь у закутку, це погано.І це можна зробити. Тому, збережемо землю біля Шпихліра – збережемо Шпихлір.

***

Чому питання Шпихліру для мене важливе? Протягом останніх років наше медіа Варто – Галицькі Новини неодноразово готувало сюжети про цю будівлю. Ми знімали ці матеріали ще тоді, коли тема не була такою популярною, як зараз, тому володіємо інформацією, знаємо проблематику та відчуваємо її. Як журналіст, тепер вже як депутат міської ради, не можу бути осторонь долі цієї будівлі та території довкола неї.

Всім гарного дня!

Олег Дьорка

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top