(Не)відомий Дрогобич: дім адвоката Кузіва

Передвоєнний Дрогобич, це місто, де було чимало адвокатів, котрих можна назвати як – адвокати-магнати або «нафтові адвокати». Одним з таких нафтових адвокатів був Григорій Кузів, який був власником одного з примітних висотних будинків у центрі Дрогобича. Його Ви знаєте і бачили не раз: це будинок за адресою вул. Осмомисла, 4, фасад якого вишукано декорує рослинний орнамент та два пілястри.

Будинок спорудили у міжвоєнний час. Попередній був спалений росіянами при відході з міста у 1915 році.

У радянський час будинок зазнав деяких видозмін: 4 поверх по боках від трьох центральних аркових вікон добудували-розширили. Зліва на фасаді над першим входом помітна ще збережена частина передвоєнного напису-вивіски. Правда, там можна розібрати чітко лише літеру «L». Надіюся, це вдасться зберегти, щоб воно стало однією з цікавинок для туристів.

Свої статки адвокат Гринь Кузів (G.Kuziów) здобував ще в якості нафтовика і станом на 1906 рік був співвласником у Тустановичах нафтової фірми «Eliasz».

У 1913 році у «Тижневику дрогобицькому», в матеріалі «Дурний Гриць має товариша» повідомляли про «найдурнішого адвоката». Цитуємо: «Як ми вже багаторазово писали, що найдурнішим адвокатом Дрогобича є Гриць, представлений Гжегожем Кусювим. Така біда дурна, що всі уникають його канцелярію, а якщо і ловить клієнтів під канцеляріями д-ра Олесницького і д-ра Вінклера, то це не збільшує йому заробітку. Й був би Гриць вмер з голоду, та утримує його дружина, яка працює і на хліб для нього». Наступного року в тій же газеті його називають як один із адвокатів-брехунів. Але це скоріше нагадує газетярські нападки.

Та згадана канцелярія перед Першою світовою війною була у Дрогобичі на тодішній вул. Стрийській, 6 (зараз тут будинок за адресою вул. Мазепи, 6); у 1920-х роках наш адвокат вказується за адресою – вул. Стрийська, 17. До того ж Григорій Кузів був одним із 118 передвоєнних адвокатів міста.

P.S. Дякую, що читали! Якщо знаєте ще щось цікаве до цієї теми, чи, бува, десь помилився, пишіть-коментуйте та будьте благословенні.

Galicyjski przewodnik naftowy za rok 1906. – Drohobycz, 1906.

Spisabonentów c. k. sieci telefonicznych w Galicyi. – Lwów, 1912. – S.191.

Zadowolony Drohobyczanin//Tygodnik Drohobycki. – 1914. – 25 lipca – Nr30. – S.2.

Kalrndarz. Informator sądowy na 1939 rok. – Warszawa, 1939. – S.336-337.

Олег Стецюк

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top