Шарію оголошено підозру в державній зраді

Служба безпеки України (СБУ) оголосила про підозру блогеру та політику Анатолію Шарію. Його звинувачують у державній зраді та розпалюванні ворожнечі.

Про це йдеться в повідомленні на сайті СБУ.

“На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур”, – йдеться в повідомленні.

Підозру оголосили за двома статтям – про державну зраду та про порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

“Щодо останньої статті, йдеться про розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності тощо”, – уточнюють в СБУ.

“Факти підривної діяльності проти України” слідчі виявили в інтерв’ю та виступах Шарія.

СБУ називає Шарія “пропагандистом” та зазначає, що він з 2012 року, ймовірно, допомагав Росії у “проведенні спеціальних інформаційних операцій”.

“Пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на Сході країни”, – йдеться в повідомленні.

Спецслужба згадує його відповідні виступи у російських ЗМІ – на телеканалах основної державної компанії РФ ВДТРК (“Россия 24”, “Россия 1”) та на телеканалі Міністерства оборони РФ “Звезда”.

42-річний Анатолій Шарій – блогер та засновник однойменної партії.

Він – колишній український журналіст, що втік з України від кримінального переслідування у 2012 році ще за часів Віктора Януковича. Він стверджував, що справа проти цього – політично мотивована.

У Євросоюзі він отримав політичний притулок, зараз проживає в Іспанії.

Навесні 2014 року завів відеоблог, в якому критикував нову українську владу. Його численні блоги про Україну багато хто називав проросійськими, з часом вони ставали дедалі популярнішими у Москві та Києві.

На хвилі популярності свого Youtube-каналу Анатолій Шарій пішов у політику. У 2019 році у нього з’явилася власна партія, яка брала участь в парламентських виборах 2019 року.

Самого Шарія ЦВК відмовилась зареєструвати кандидатом, оскільки він не проживав в Україні останні п’ять років.

Партія на чолі з його нинішньою дружиною Ольгою Бондаренко (Шарій) отримала 2,23% голосів виборців та десяте місце.

На місцевих виборах 2020 року вона показала ще кращий результат – провела своїх депутатів у кілька місцевих рад.

Share this post

scroll to top