У соцмережах поповзли чутки про стрибки радіації біля Києва — у зоні відчуження терміново провели заміри

фото – Варто-Галицькі новини


Активісти запевняють, що стрибки радіації продовжувалися від 17 до 25 листопада включно.

У Чорнобилі перевірили інформацію про “небезпечні стрибки радіаційного забруднення” та встановили, що радіаційний фон на території зони відчуження перебуває в межах допустимих рівнів.

До відповідного висновку Держагентство з управління зоною відчуження дійшло після проведення метрологічної перевірки датчиків, які нібито зафіксували “значне” перевищення контрольних рівнів потужності еквівалентної дози.

Читайте також: ТІЦ Дрогобича організував екскурсію у зону відчуження

В агентстві також повідомили, що 17 листопада проводили метрологічну перевірку датчиків у ближній зоні, під час якої ті опромінювалися стандартним джерелом високої потужності.

“Проведення цих робіт призвело до підвищення ПЕД на 1,5-2 години, – зазначили у повідомленні. – Починаючи з 19.11.2020 датчики виміру ПЕД “Gamma TRACER” працюють у звичайному режимі”.

Раніше активісти ГО “Save Dnipro” заявили про фіксацію біля Чорнобилю “величезних стрибків радіаційного забруднення”.

“Нашу увагу привернули дуже суттєві коливання рівня радіаційного забруднення в межах зони відчуження та поза нею. Ми почали розбиратися та зрозуміли, що ситуація може бути небезпечною”, – заявили представники організації.

За їхніми словами, 17 листопада показник радіаційного забруднення біля нового сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 підскочив до “неймовірних 124 000 нЗв/годину”, тоді як “нормою” для цієї місцевості вважають 210 нЗв/годину.

Ще один стрибок зафіксували 18 листопада, коли на сусідній станції “Відвідний канал” показник радіації сягнув 62 400 нЗв/годину, перевищивши звичайне значення у майже три сотні разів.

Активісти пов’язали радіаційний фон із перевантаженням до нового сховища СВЯП-2 відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) з Чорнобильської АЕС. Вони також додали, що показники стрибали на майже всіх вимірювальних постах у зоні відчуження, а також за її межами.

“Наприклад, в селі Горностайпіль, Вишгородського району, Київської області 17 листопада об 11:00 радіаційне забруднення сягнуло надзвичайних 87 620 нЗв/годину, – додали в ГО. – Для розуміння: звичайний для нашої місцевості радіаційний фон – 70-100 нЗв/годину. Тобто цього дня показник у Горностайполі перевищив звичне для нас значення у 876 разів”.

Активісти запевняють, що стрибки радіації продовжувалися до 25 листопада включно. Вони також вимагають провести розслідування причин та наслідків зміни радіаційного фону, визначити винних та притягнути їх до відповідальності.

Джерело – tsn.ua

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top