З Дрогобича у Чорнобиль. ТІЦ організував екскурсію в зону відчуження

Ця подорож безсумнівно викликає зацікавлення та мороз по шкірі. Адже це можливість побачити на власні очі наслідки найбільшої катастрофи в історії ядерної енергетики! Міфів навколо Зони відчуження достатньо. Одноденна екскурсія не дасть вам відповідь на всі запитання, але на багато чого розплющить очі.

Зона відчуження насправді вже давно не закрита місцевість. Тут процвітає і чорний туризм – жива тяга до незвіданого, і популярність комп’ютерної гри “S. T. A. L. K. E. R.” роблять свою справу. Але гіди наголошують, що відхилятись від туристичних маршрутів дуже небезпечно.

Чорнобиль – місто не мертве, а робоче. Тут проживають ті, хто обслуговує ЧАЕС. Звичайно, місто не активне, але іноді на вулицях можна зустріти перехожих, а також купити води, сувеніри або хліб.

На відміну від Чорнобиля, Прип’ять – дійсно мертве місто. У густих зарослях покинуті будинки, готелі, ресторани, кінотеатри, стадіон і парк атракціонів. Враження, які дарує мертве місто, навряд чи можна отримати в будь-якому іншому місці. Важко уявити, скількох людей Чорнобильська трагедія позбавила дому. Перші біженці у нашій новітній історії з’явилися тоді…

Один з найбільш незвичайних об’єктів у Зоні – аж ніяк не атомний реактор, а розташована неподалік дивна конструкція “Дуга”. Дивна вона для тих, хто не знає про існування колишнього секретного об’єкта, який хоч і помічали жителі Прип’яті, але на картах він позначався, як піонерський табір.

Насправді це радянська загоризонтна радіолокаційна станція “Дуга” (вона ж “Російський дятел”), створена для виявлення пусків міжконтинентальних балістичних ракет. Ця масштабна металева конструкція будувалася для того, щоб приймати сигнали безпосередньо “з-за обрію” – Європи і навіть Північної Америки.

Зараз “Російський дятел” – улюблене місце екстремалів, які мріють на неї піднятися, і туристів, захоплених висотою, в прямому і переносному сенсі, інженерної думки.

Наша подорож – це не просто цікавість до місця найбільшої техногенної катастрофи.. Це, якщо хочете, певний ритуал.. Щоб на рівні рефлексів відкласти – якою страшною може бути ціна людської помилки, якими масштабними можуть бути наслідки замовчування та брехні…

Брехня, як і радіація, проникає глибоко та вражає сильно. Це невидимий ворог.. Але найнебезпечніший..

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews
Стежте за нами у Instagram: www.instagram.com/vartonews.com.ua

Share this post

scroll to top