Кучма та Веселий: коли будуть дебати та що пропонують кандидати? Дрогобицька ОТГ

Тема проведення дебатів між двома кандидатами, які потрапили до другого туру виборів міського голови Дрогобича, вже кілька днів активно обговорюється в дрогобицькому сегменті Фейсбуку.

Нагадаємо, що до другого туру потрапили:

Тарас Кучма, чинний міський голова Дрогобича та Андрій Веселий, підприємець.

Першим запропонував провести дебати Андрій Веселий. Ще 28 жовтня на його публічній сторінці у ФБ з’явилося повідомлення в якому він запросив Тараса Кучму до “публічного діалогу про майбутнє Дрогобича”.

“Запрошую кандидата на посаду голови Дрогобицької ОТГ Тараса Кучму до публічного діалогу про майбутнє нашої громади! Такою є традиція політичного протистояння між двома кандидатами: у відкритих дебатах, дискусіях, діалогах викладати своє бачення шляху розвитку громади. Наші земляки хочуть почути від двох претендентів на посаду голови Дрогобицької ОТГ відверті, прямі та публічні відповіді на найбільш актуальні питання, щоб у другому турі виборів зробити свідомий та виважений вибір. Тарасе Ярославовичу, після офіційного оголошення результатів першого туру виборів запрошую Вас до публічного діалогу”, – написав Андрій Веселий.

Тарас Кучма одразу ж відмовив, мотивувавши це тим, що поки не відомі офіційні результати виборів.

“Шановний пане Андрію! Дякую, що Ви визнали мене переможцем першого туру. Безумовно, громада має право у публічній дискусії двох кандидатів отримати відповіді на питання, яким буде майбутнє ОТГ. Однак, станом на сьогодні ми не маємо офіційних результатів виборів першого туру. І мені не відомо, хто все ж таки буде моїм опонентом. Тому передчасне запрошення вважаю некоректним”, – написав Тарас Кучма.

У цьому ж дописі Тарас Кучма подякував своїм виборцям за підтримку та зазначив, що разом з виборцями визначить час та місце проведення дебатів.

“Як тільки ТВК оголосить офіційні результати виборів, ми обов’язково разом з вами визначимо місце і час проведення дебатів з будь-яким кандидатом!”, – написав Тарас Кучма.

Вже ввечері 25 жовтня — в день голосування, були відомі результати екзитполу, який проводила соціологічна група “Рейтинг”. Відповідно до цих даних у другий тур виходить Тарас Кучма та Андрій Веселий. Так і сталося.

Після офіційного оголошення результатів першого туру Андрій Веселий знову закликав Тараса Кучму до дебатів, проте місце проведення розмови запропонував особливе — сміттєзвалище на вулиці Гайдамацькій, яке стало наслідком досі невирішеної та замовчаної сміттєвої проблеми у Дрогобичі.

Запрошую Тараса Кучму на відвертий публічний діалог про майбутнє Дрогобицької громади. Дата: 17 листопада, Час: 15.00. Місце: м. Дрогобич, вулиця Гайдамацька. Пропоную наступний формат дебатів: вступні виступи — запитання опонентів один одному — запитання від модератора, журналістів та громади — завершальні виступи. Організаційні питання – сцена, звук, освітлення, заходи безпеки – за нашою командою. Телефон для узгодження деталей: 068-563-85-75. Тарасе Ярославовичу, чекаю на Вашу відповідь. Вірю, що наважитесь!”, – написав у себе на сторінці Андрій Веселий.

Тарас Кучма 9 листопада відповів на пропозицію Андрія Веселого та запропонував інший варіант — скористатися можливостями суспільного мовника, який за законом має надавати час в етері для дебатів між кандидатами.

“Як я й обіцяв, після офіційних результатів виборів ми проведемо дебати. Кандидат Андрій Веселий пропонує організувати шоу на Гайдамацькій. Кожен з нас вже є свідком наслідків великого шоу «Стадіон, так стадіон». Впевнений, що сьогодні не час для веселощів та шоу! Суспільний мовник – телеканал UA: Львів пропонує провести дебати на їхньому незаангажованому майданчику. Я приймаю це запрошення і пропоную пану Веселому також погодитися та взяти участь у цивілізованих дебатах. Вважаю, що у запропонованому форматі телеканалу UA: Львів ми зможемо обговорити не лише майбутнє ОТГ, а й дати відповіді на питання, які озвучать незалежні медіа. Отож 11 листопада о 19:25 побачимось в етері телеканалу UA: Львів” – написав Тарас Кучма.

Напередодні першого туру виборів UA: Львів вже проводив дебати між кандидатами, проте з 10 кандидатів з’явилися лише двоє — Олег Дьорка та Назар Жолобович.

Чинний міський голова Тарас Кучма та Андрій Веселий на етер не прийшли.

***

Відтак, зараз відомо про дві дати проведення дебатів між Тарасом Кучмою та Андрієм Веселим:

  • 11 листопада о 19:25 в етері телеканалу UA: Львів.
  • 17 листопада о 15.00 у Дрогобичі на вулиці Гайдамацька, поблизу сміттєзвалища.

Зрозуміло, що дебати можуть перерости у монолог від кандидата, якщо хтось не прийде.

***

Тож чи побачимо ми двох кандидатів в діалозі про майбутнє громади?

Коронавірусні обмеження не дадуть провести дебати у повноцінному масштабі, проте можна було домовитися про їх проведення на взаємнозрозумілих умовах, враховуючи й інтереси виборців, зокрема тих, які ще не визначилися зі своїм вибором, а намір прийти на вибори є.

Наприклад, провести дебати можна на відкритому просторі, на площі перед пам’ятником Тарасу Шевченку, але важливо, щоб у місті та перед громадою.

Формат теледебатів обмежений у часі, відсутня можливість поставити запитання від мешканців у повній мірі, проте він повністю підходить для нашої сучасної коронавірусної дійсності.

А який формат дебатів вам підходить найбільше?

Запрошуємо до дискусії.

***

Другий тур виборів голови Дрогобицької ОТГ відбудеться 22 листопада. Про це йдеться у постанові Дрогобицької територіальної виборчої комісії.


Григорій Галич

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top