Біля Трускавця дорожні будівельники знайшли сліди стародавньої культури, старшої за Трипільську

Археологи відкопали характерний “довгий дім” розміром 8 на 23 метри

На місці будівництва нової об’їзної дороги до Трускавця археологи виявили поселення представників культури лінійно-стрічкової кераміки, яка древніша за Трипільську. Вік цієї унікальної знахідки з артефактами – понад сім тисяч років.

Вчені розкопали цю найдавнішу стоянку абсолютно випадково, проводячи дослідження ділянки, яку відвели під будівництво дороги до курорту. Про це 11 вересня повідомили у “Рятівні археологічній сдужбі”.

За два тижні археологи встигли виявити на розкопках кілька об’єктів.

Розмір найбільшої споруди – “довгого будинку” – досягав 23 на 8 метрів. Така будова була характерною для цієї культури. Будинок прямокутної форми був побудований у вигляді опорно-стовпової конструкції.

За словами керівника досліджень Олександра Силаєва, швидше за все це було невелике поселення, або тимчасова стоянка на кілька десятків людей.

“Вона одна з небагатьох, які до сих пір виявлені на Прикарпатті. Люди, які тут жили, подорожували на великі відстані, можливо, перейшли Карпати”, – розповів учений.

У цьому поселенні основні знахідки були зроблені з кременю. Вчені розкопали в поселенні серпи, Тесла, заготовки ножів, фрагменти горщиків.

Культура лінійно-стрічкової кераміки – перша неолітична культура в Західній і Центральній Європі – є однією з найдавніших на території України. Її представники освоювали землеробство і скотарство в період 5,5 тисячі років – 4 тисяч років до нашої ери.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartones

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top