Мінус для бюджету. В Україні скасовують пайову участь для забудовників

Забудовникам – плюс, містам – мінус.

Висотки і торговельні центри ростуть, як гриби в українських містах. А от соціальних об’єктів, комунікацій, доріг катастрофічно бракує. Досі була пайова участь. Забудовник мав сплатити відсоток від вартості будівництва у бюджет міста, де будується. Щоб залучити забудовників до покращення соціальної інфраструктури.

Десять років забудовники сплачували до 10% від вартості об’єкту, якщо це нежитлове будівництво, і до 5% якщо житлове. Однак учасники ринку скаржилися, мовляв, модель ручна, розмір внеску не прозорий. Одні сплачували повну вартість, інші домовлялися за менший відсоток.

Не шукаючи інших механізмів упорядкування, парламент пайову участь просто скасував, щоб покращити бізнес-клімат. Нинішній рік перехідний, ставку зменшили у двічі, а з наступного компанія-забудовник не платитиме місту, де зводить свої будівлі нічого.

Містам, які активно забудовуються, без цього внеску буде непросто. В Асоціації міст пропонують щонайменше кілька варіантів, аби хоча б якісь кошти від забудовників надходили. Залишити пайову участь, але встановити єдину для всіх ставку. Встановити якусь відповідну компенсацію, коли забудовник будує житло і віддає частину квартир місту. Або ж найпростіше, якщо з податку, який кожен українець сплачує, більше коштів йтиме в місцевий бюджет, а не в державний.

Джерело – Уніан, Українська Правда

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews
Стежте за нами у Instagram: www.instagram.com/vartonews.com.ua

Share this post

scroll to top