100 днів карантину. Як ведуть себе українці і чому потрібно дбати про безпеку

19 червня минає 100 днів від початку карантину в Україні, який пов’язаний зі спалахом коронавірусу.

Нині в нашій державі діє адаптивний карантин, завдяки якому у багатьох областях відбулися послаблення. Проте складається враження, що разом з обмеженнями для людей зникла і сама інфекція. Багато хто ігнорує масковий режим, не дотримується соціальної дистанції. Водночас, кількість хворих б’є все нові і нові рекорди.

Хочеться згадати початок карантину. Коли за тиждень вулиці практично спорожніли, більшість перехожих, які таки виходили з дому, носили маску.

Пройшло 100 днів, деякі обмеження зняли, щоб почати повернення до більш-менш нормального життя в Україні.

Однак поведінка людей за цей час дуже змінилася. Не дивлячись на збільшення кількості хворих, українці все менше і менше дотримуються заходів безпеки.

Збереження дистанції також є проблемою. Такий висновок можна зробити, якщо пройтися вулицями наших міст. Парки і сквери заповнені людьми, які навіть не намагаються тримати дистанцію, не носять маски. Літні тераси кафе часто заповнені відвідувачами попри те, що і там рекомендують дотримуватися певних заходів безпеки.

Чим страшний коронавірус

Є багато історій про те, як люди без особливих проблем переносять хворобу і одужують. Але є й такі історії, де пацієнтам доводиться боротися за своє життя.

Коли людина підхоплює коронавірус, починається інкубаційний період хвороби, під час якого інфекція починає наносити шкоду організму. Коронавірус розповсюджується на трахеї, бронхи і легені.

Звичайно, існує можливість, що вірус не зайде так далеко, але якщо він вже опиниться в легенях, то варто очікувати найгірших симптомів. У легенях виникає запалення, яке розповсюджується з плином часу. Саме через це у людей виникають такі симптоми, як сухий кашель і задишка. Часто вони супроводжуються сильною втомою.

Однак найгірше починається навіть не тоді, коли інфекція починає “хазяйнувати” в організмі, а тоді, коли імунна система дає відсіч.

«Інфекція перетворює легені на, так би мовити, коронавірусну фабрику. Там виробляється все більше і більше вірусу… Коли починається імунна відповідь організму, то легені заповнюються рідиною. Тобто сама імунна система може стати причиною ускладнень, оскільки через заповнення легень рідиною вони гірше виконують функцію насичення крові киснем», – розповідає доктор Паял Колі.

Голова Національної медичної палати України Сергій Кравченко розповів, наскільки страшним може бути коронавірус у важких та критичних випадках.

«При Covid-19 дуже стрімко розвивається гострий респіраторний дистрес-синдром, тому це і є особливо небезпечна інфекція… Клінічні прояви у перші дві доби як при ГРВІ, на третю добу йде різке погіршення, підвищення температури», – каже Кравченко.

За його словами, пацієнт з важкою формою коронавірусу помирає в дуже страшних умовах. Усвідомлюючи, що відбувається, він перестає дихати і це та жахлива картина, яку б будь-хто запам’ятав на все життя, якби одного разу побачив.

Через запалення в організмі активізується імунна система, яка починає знищувати інфекцію. Проте інколи вона починає боротися і зі здоровими клітинами, викликаючи більше ускладнень.

«У молодих людей дуже міцна імунна система, й інколи буває так, що вона відповідає на загрозу занадто сильно. Не лише вірус, але й імунна відповідь на нього викликають ускладнення», – каже Колі.

З ускладненнями від Covid-19 виникає і необхідність у застосуванні апаратів ШВЛ. Далеко не найприємніша процедура, проте вона не гарантує того, що людина одужає.

Чому важливо дотримуватися правил безпеки

Вченим мало що відомо про імунітет від коронавірусу, адже сама інфекція з’явилася на їхніх “радарах” не так давно. По-перше, ми не знаємо, як довго він активний, адже були випадки, коли люди повторно підхоплювали Covid-19.

По-друге, колективного імунітету ще немає. За різними оцінками, близько 5-7% населення Землі мають імунітет до коронавірусу, в Україні цей показник дещо менший.

А для колективного імунітету необхідно, щоб він був приблизно у 60-70% населення. Тобто нині у більшості громадян організм просто не пристосований до боротьби з ним. Тому існує велика ймовірність того, що під час контакту з хворим на коронавірус здорова людина захворіє.

І тут криється ще одна підступність інфекції – безсимптомність. Є пацієнти, які хворіють на Covid-19 і навіть не підозрюють цього, оскільки в них немає симптомів, або вони настільки мінімальні, що на них можна і не звернути увагу.

А ті, хто одужали, і вже не мають симптомів, можуть певний час носити в собі інфекцію та наражати на небезпеку інших. Тому необхідно носити маску, адже вона захищає інших від вас. Особливо на невеликих відстанях.

Потрібно пам’ятати, що зі збільшенням кількості хворих на коронавірус, збільшується і навантаження на медичну систему країни. Поки вона тримається, проте якщо кількість хворих сильно зростатиме, то країна може опинитися в ситуації, коли навіть важкохворих не зможуть приймати, адже просто немає місць.

Крім того, можуть піти і на такий крок, як посилення карантину, замість поступового послаблення. А його наслідки неодмінно відчує економіка, а за нею – кишені всіх жителів України.

Джерело – fakty

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartones

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top